30.09.2024 / 14:11 Svijet - Dmitrij Peskov

Kremlj osudio ubistvo šefa Hezbollaha: Rizik od širenja rata vrlo visok

Kremlj osudio ubistvo šefa Hezbollaha: Rizik od širenja rata vrlo visok
Foto: Ilustracija
Kremlj je danas osudio ubistvo čelnika Hezbollaha Sajeda Hasana Nasralaha u izraelskom zračnom napadu prošle sedmice, procijenivši da zbog toga postoji "iznimno visok" rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku.

"Ruska strana osuđuje takve akcije, vjerujemo da su dovele do značajne destabilizacije situacije u regiji", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi HINA.

"Glavna stvar je što takvo neselektivno bombardovanje stambenih zgrada u Libanu dovodi do velikog broja ljudskih žrtava, što će neizbježno dovesti do humanitarne katastrofe poput one kakvoj svjedočimo u Gazi", dodao je pa izrazio "najdublju zabrinutost" Moskve.

U nedjelju će se u Teheranu sastati ruski premijer Mihail Mišustin i iranski predsjednik Masud Pezeškian, najavio je Kremlj jučer, a prenosi agencija France Presse. Iran je najveći saveznik i podržavatelj Hezbollaha.

Snažni napadi Izraela na položaje te militantne grupe pojačali su međunarodnu zabrinutost zbog rizika od šire eskalacije na Bliskom istoku u koju bi bio uključen i Teheran.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je ubistvo Nasralaha tijekom vikenda proglasio političkim ubistvom, a njegovo ministarstvo saopćenjem je pozvalo Izrael da odmah zaustavi napade u Libanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo