30.09.2024 / 13:57 Kultura - Sarajevo

Premijera predstave 'Plastika' Zijaha Sokolovića 8. oktobra na teatarskoj sceni Jelićeve

Premijera predstave 'Plastika' Zijaha Sokolovića 8. oktobra na teatarskoj sceni Jelićeve
Foto: FENA

Premijera pozorišne predstave ''Plastika'' u režiji Zijaha Sokolovića zakazana je za 8. oktobar na Teatarskoj sceni Jelićeve. Predstava je umjetnički odgovor na jedan od najvažnijih ekoloških izazova našeg vremena: uticaj plastike na prirodu, životinjski svijet i ljudsko zdravlje.

Predstava je svojevrsni apel na javnost, djecu i odrasle da se posvete očuvanju prirodnih resursa i suzbijanju nekontrolisane upotrebe plastike. Podstiče publiku na aktivno promišljanje o vlastitim postupcima i njihovim posljedicama po našu planetu.

Uz bogatstvo simbolike i jasnu poruku, autori predstave su uspjeli približiti temu plastičnog otpada publici na način koji je umjetnički uzbudljiv, ali i edukativan, razumiljiv i djeci i odraslima. Tekst i songove napisala je Selma Parisi, dok je muziku komponovao Zlatan Božuta.

Kroz vještu režiju i glumačke interpretacije Armina Omerovića i Ane-Marije Tomić, publika će biti vođena kroz putovanje koje istražuje neodgovorno ponašanje ljudi prema prirodi, ali i nudi rješenja i ohrabruje na akciju.

''Plastika'' koristi moć pozorišne igre kako bi djeca, ali i odrasli svih uzrasta, na edukativan i zabavan način osvijestili ozbiljnost ekoloških izazova.

Predstava počinje u 19.00 sati i traje 50 minuta, saopćeno je iz JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo