30.09.2024 / 13:03 Svijet - Dok se traga za nestalim

Dva čamca s migrantima stigla do Kanarskih otoka

Dva čamca s migrantima stigla do Kanarskih otoka
Foto: FENA

Dva čamca nakrcana migrantima stigla su do Kanarskih otoka u nedjelju navečer dok su spasioci i dalje tragali za 48 nestalih u ranijem brodolomu, koji bi mogao biti najsmrtonosnija takva nesreća u španskom arhipelagu u posljednjih 30 godina.

Improvizirano plovilo s 81 migrantom stiglo je do Tenerifa, najvećeg otoka na Kanarima, saopćile su hitne službe u nedjelju navečer. Najmanje jednom od migranata bila je potrebna hospitalizacija.

Još jedan brod s migrantima stigao je do drugog najvećeg Kanarskog otoka, Fuerteventure. Hitne službe nisu precizirale broj migranata na tom brodu. Treći brod s oko 80 migranata bio je blizu najmanjeg otoka El Hierro.

Ta dva prelaza uslijedila su nakon katastrofalnog potonuća broda s migrantima tokom vikenda u kome je poginulo najmanje devet ljudi, a najmanje 48 ih je nestalo, uključujući jednog mlađeg od 18 godina, saopćile su spasilačke službe. Spasioci su uspjeli pokupiti 27 od 84 migranta koji su pokušavali doći do španske obale iz zapadne Afrike.

Katastrofa je podstakla Fernanda Clavija, regionalnog predsjednika Kanarskih otoka, da pozove Španiju i Evropsku uniju da djeluju kako bi ublažili krizu u kojoj je broj migranata iz zapadne Afrike u arhipelag ove godine porastao za 85 posto.

- Ova bi nas situacija, nažalost, trebala sve podstaći da odmah i hitno tražimo sporazum koji bi nam omogućio da se nosimo s ovim fenomenom - izjavio je Clavijo novinarima.

Broj migranata koji prelaze iz Zapadne Afrike na Kanarske otoke, opasno putovanje koje može biti dugo čak 1.300 kilometara, porastao je između 1.januara i 15. septembra na 26.758, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova. U međuvremenu, tok migranata iz Sjeverne Afrike rutama u središnjem i zapadnom Sredozemlju opao je, pokazuju podaci granične agencije EU Frontex.

Mirno more i blagi vjetrovi povezani s kasnim ljetom u Atlantskom okeanu kod zapadne Afrike podstakli su ponovni val migranata, saopćile su lokalne vlasti u ovom mjesecu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo