30.09.2024 / 12:29 Svijet - Potvrdili iz UNRWA

Ubijeni vođa Hamasa u Libanu, bio zaposlenik UN-a

Ubijeni vođa Hamasa u Libanu, bio zaposlenik UN-a
Foto: X

Fateh Sherif, vođa libanske podružnice organizacije Hamas, eliminisan je u preciznom napadu izraelskih zračnih snaga.

"Sherif je bio odgovoran za koordinaciju terorističkih aktivnosti Hamasa u Libanu s operativcima Hezbollaha, kao i za napore Hamasa u Libanu u regrutovanju operativaca i sticanju oružja", naveli su iz izraelsek vojske.

"Fateh Sherif je takođe bio akreditovani član UNRWA i bio je predsjednik Unije nastavnika UNRWA u Libanu", dodali su iz IDF-a.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice potvrdila je da je Fateh Sherif, bio zaposlen u UNRWA, ali naglašava da se protiv njega vodi istraga zbog njegovih političkih aktivnosti.

Sherif je danas ubijen u vazdušnom napadu na izbjeglički kamp al-Bass u južnom libanskom gradu Tiru, zajedno sa svojom suprugom i djecom. Izvještaji ukazuju na to da je bio direktor Srednje škole Deir Yassin, koju vodi UNRWA, u al-Bassu.

“Fateh Al Sharif bio je zaposlenik UNRWA koji je u martu stavljen na administrativni odmor bez plate i bio je pod istragom zbog navoda da je UNRWA primila informacije o njegovim političkim aktivnostima,” navodi UNRWA u odgovoru na upit Times of Israel.

U martu je UNRWA saopćila Reutersu da je Sherif suspendovan na tri mjeseca zbog navoda o umiješanosti u aktivnosti “koje su u suprotnosti sa pravilnikom Agencije koji reguliše ponašanje osoblja.”

U to vrijeme, suspenzija je izazvala široke proteste i štrajkove nastavnika u Libanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo