29.09.2024 / 22:09 Svijet - Prognoze

Izbori u Austriji: Desničari i dalje ubjedljivo vode za novi saziv parlamenta

Izbori u Austriji: Desničari i dalje ubjedljivo vode za novi saziv parlamenta
Foto: EPA
Desno-populistička Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) je prema prvim prognozama na temelju prebrojanih glasova pobjednik izbora za novi saziv austrijskog parlamenta - Nacionalnog vijeća (Nationalrat), ali je otvoreno hoće li dobiti mandat za sastavljanje vlade.

Prema prvim rezultatima, koji se temelje na prebrojanim glasovima - koje je objavio austrijski javni servis ORF - FPÖ je osvojio 29,1 posto glasova i time prvi put postao najjača stranka u austrijskom parlamentu. Time je i prvi put nakon 79 godina, kada su na vlast došli nacisti, jedna krajnje desna stranka pobijedila na izborima u Austriji.

Herbert Kickl, vođa FPÖ-a, koristi izraz "Volkskanzler", što se prevodi kao "narodni kancelar", da opiše sebe. Taj je izraz korišten od strane nacista za njihovog vođu Adolfa Hitlera, a prvi vođa FPÖ-a, Anton Reinthaller, koji je tu funkciju obnašao od 1956. do 1958., bio je bivši nacistički dužnosnik i SS časnik.

Vladajuća Narodnjačka stranka Austrije (ÖVP) je pretrpjela veliki gubitak glasova u usporedbi s posljednjim izborima i s 26,3 posto osvojila 11,1 posto manje nego prije četiri godine.

Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) je s 20,6 posto ostvarila jedan od najslabijih rezultata u svojoj historiji. Stranka Zeleni, koja se trenutno nalazi u koalicijskoj vladi na saveznom nivou i s narodnjacima, ostvarila je 8,6 posto, a liberalna stranka Neos 8,8 posto.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo