29.09.2024 / 18:24 Svijet - John Kirby

Bijela kuća: Izrael sveopćim ratom neće uspjeti vratiti izbjegle svojim domovima

Bijela kuća: Izrael sveopćim ratom neće uspjeti vratiti izbjegle svojim domovima
Foto: Arhiva
Izrael neće uspjeti vratiti svoje stanovnike na sjever države vođenjem sveopćeg rata protiv Hezbolaha i Irana, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Izrael je danas ponovno gađao Libanon, ciljajući i dalje Hezbolah nakon što je u petak eliminirao njegovog čelnika Sajeda Hasana Nasralaha. Izrael tvrdi da mu je cilj osigurati svoja sjeverna područja od raketnih napada te libanonske militantne grupe kako bi se hiljade izbjeglih mogle vratiti kući.

"Sveopći rat s Hezbolahom i s Iranom nije način da se to postigne. Ako želite vratiti te ljude kući na siguran i održiv način, vjerujemo da je pravi smjer diplomatski put", rekao je Kirby za CNN.

Sjedinjene Države prate što će Hezbolah učiniti da popuni svoje vodstvo te "nastavlja razgovarati s Izraelcima koji su ispravni idući koraci", nastavio je Kirby.

Libanonsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u posljednje dvije sedmice ubijeno više od hiljadu Libanonaca, a njih šest hiljada je povrijeđeno. Vlada je objavila da je milion stanovnika, petina ukupne populacije, napustilo svoje domove.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin odobrio je vojsci da pojača prisutnost na Bliskom istoku "odbrambenim" zračnim sposobnostima i da druge snage stavi u povišeno stanje spremnosti, saopćio je Pentagon.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo