29.09.2024 / 17:43 Svijet - Al-Hudaida

Izrael napao Jemen, pogođeni spremnici goriva

Izrael napao Jemen, pogođeni spremnici goriva
Foto: X
Guardian navodi izvještaje o zračnom napadu na lučki grad Al-Hudaida na Crvenom moru u Jemenu. Reuters javlja da su pogođeni spremnici goriva.

Al-Hudaida, koja je pod kontrolom Hutija od 2021., ključna je za dostavu hrane i drugih potrepština stanovništvu Jemena, koje ovisi o uvozu. Huti koje podržava Iran lansirali su projektile i bespilotne letjelice na Izrael te putem niza napada prekinuli globalnu trgovinu kroz Crveno more kao odgovor na izraelski napad na Gazu. Grupa je dio regionalnog saveza s Iranom, a koji također uključuje Hamas i libanski Hezbolah.

Izraelska vojska potvrdila je da je napala vojne ciljeve Hutija u područjima Ras Issa i Hodeida u Jemenu.

"Izraelske zračne snage napale su terorističke mete Hutija u Jemenu - 1800 km od Države Izrael. Danas smo tokom opsežne zračne operacije temeljene na obavještajnim podacima napali vojne ciljeve koji pripadaju terorističkom režimu Hutija u područjima Ras Isa i Hudaide", navodi IDF u saopćenju.

"Među metama su bile elektrane i morska luka koja se koristila za uvoz nafte, a koje je teroristički režim Huta koristio za prijenos iranskog oružja u regiju, uz vojne zalihe i naftu. Udari su izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta na državu Izrael", dodaje.

"Tokom protekle godine Huti su djelovali pod vodstvom Irana, te u suradnji s iračkim milicijama kako bi napali državu Izrael, potkopali regionalnu stabilnost i ometali globalnu slobodu plovidbe. IDF je odlučan nastaviti djelovati na bilo kojoj udaljenosti - blizu ili daleko - protiv svih prijetnji građanima Države Izrael", piše IDF.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo