29.09.2024 / 16:18 Svijet - Zračni udari

U napadima američke vojske u Siriji ubijeno 37 članova ISIL-a i Al Kaide

U napadima američke vojske u Siriji ubijeno 37 članova ISIL-a i Al Kaide
Foto: U.S. Air Force

Trideset i sedam islamističkih militanata povezanih s ekstremističkom grupom "Islamska država" (IS) i ogrankom Al Kaide pod nazivom Hurras al-Din ubijeno je u dva zračna napada u Siriji ovog mjeseca, saopćila je američka vojska u nedjelju.

Centralna komanda SAD-a (CENTCOM) je u saopćenju objavljenom na X navela da su se udari dogodili 16. i 24. septembra, dodajući da nema naznaka da je bilo koji civil povrijeđen.

U napadu 24. septembra ubijeno je devet "terorističkih operativaca", uključujući visokog vođu Huras al-Dina na sjeverozapadu Sirije. Američka vojska je objavila da je on odgovoran za nadgledanje vojnih operacija.

A 16. septembra izveden je "zračni napad velikih razmjera" na kamp za obuku IS-a na udaljenoj, neotkrivenoj lokaciji u centralnoj Siriji. Ubijeno je najmanje 28 militanata, uključujući najmanje četiri visoka čelnika.

- Zračni napad će poremetiti sposobnost ISIS-a da vodi operacije protiv američkih interesa, kao i naših saveznika i partnera - navodi se u saopćenju. ISIS je još jedan akronim za označavanje grupe "Islamska država".

U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, zajedno sa neotkrivenim brojem ljudi pod ugovorom.

Njihova glavna misija je spriječiti povratak ekstremističke grupe IS. Grupa je prošla kroz Irak i Siriju 2014. godine, preuzimajući kontrolu nad velikim dijelovima teritorije.

Američke snage savjetuju i pomažu svojim glavnim saveznicima na sjeveroistoku Sirije, Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima.

Oni nisu daleko od strateških područja u kojima su prisutne militantne grupe koje podržava Iran, uključujući ključni granični prijelaz s Irakom.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo