29.09.2024 / 12:00 Regija - Pokrenuta istraga

Sjever Kosova ponovo pod tenzijama: Eksplozija u centru Zvečana

Sjever Kosova ponovo pod tenzijama: Eksplozija u centru Zvečana
Foto: RSE

Kosovska policija saopćila je 29. septembra da se u ponoć dogodila eksplozija u blizini benzinske pumpe u centru Zvečana, općine na sjeveru zemlje u kojoj žive Srbi.

"Oko ponoći, u blizini benzinske pumpe koja se nalazi u centru Zvečana, došlo je do eksplozije", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamjenik direktora kosovske policije za sjever Veton Elšani.

Elshani je rekao da u ovoj eksploziji nije bilo povrijeđenih i da su policijske jedinice odmah izašle na mjesto eksplozije.

"Slučaj je okarakterisan kao izazivanje opće opasnosti", naglasio je Elshani.

Nije poznato šta je izazvalo ovu eksploziju, koja je pričinila materijalnu štetu na kućici benzinske pumpe i nekoliko automobila u blizini, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u trenutku eksplozije benzinska pumpa je bila zatvorena za rad.

Ovakvi slučajevi nisu rijetkost na sjeveru Kosova posljednjih godina.

Bacanje eksplozivnih naprava i paljenje automobila zabilježeno je u više navrata na ovim prostorima, posebno u vrijeme preregistracije automobila nelegalnih srpskih registarskih oznaka u RKS – Republika Kosovo.

Zvečan, zajedno sa Zubinim Potokom, Sjevernom Mitrovicom i Leposavićem, su četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru.

Tenzije u ovom dijelu zemlje su posljednjih mjeseci uglavnom visoke, zbog onoga što Vlada Kosova smatra koracima za uspostavljanje suvereniteta u tom dijelu Kosova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo