29.09.2024 / 11:27 Regija - Ministar saopštio

Hrvatska policija uvodi kamere na uniformama

 Hrvatska policija uvodi kamere na uniformama
Foto: Arhiv

Hrvatska policija uskoro planira da uvede kamere koje će policijski službenici nositi na uniformama, čime će se postaviti novi standard u transparentnosti i profesionalnosti policijskog rada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

"Ova inicijativa ne samo da će osigurati bolju zaštitu prava građana, već će značajno doprinijeti zaštiti samih policajaca u izvršavanju njihovih dužnosti“, ocijenio je Božinović u razgovoru za Hinu povodom Dana policije.

Kamere na uniformama, dodaje, biće ključni alat za dokumentovanje intervencija i zaštitu građana i službenika od neutemeljenih optužbi, a snimci će pružiti važne dokaze o postupanju.

Hrvatski ministar podsjeća da se taj sistem već pokazao kao efikasan u mnogim evropskim zemljama, smanjujući incidente i jačajući povjerenje javnosti.

"Planiramo da pokrenemo postupak javne nabavke sredinom oktobra, nakon čega će uslijediti puna implementacija. Planirano je da se nabavi oko 2.000 kamera za nošenje i 190 priključnih stanica koje će biti raspoređene po svim policijskim stanicama“, izjavio je Božinović.

Kako je naveo, posebna pažnja posvećena je edukaciji službenika o korišćenju kamera, čime će se podići nivo transparentnosti i standardizovati ponašanje uniformisane policije.

"Snimci će takođe služiti u edukativne svrhe, pomažući daljem razvoju profesionalnog ponašanja“, zaključio je Božinović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo