29.09.2024 / 11:26 Svijet - Obezglavljeno vodstvo

Hezbollahova ključna figura Nabil Qaouk eliminisan u vazdušnom udaru IDF-a

Hezbollahova ključna figura Nabil Qaouk eliminisan u vazdušnom udaru IDF-a
Foto: The Times of Israel

Komandant Hezbollahove jedinice za preventivnu sigurnost i član njihove Izvršne vijeća, Nabil Qaouk, eliminisan je u preciznom udaru IDF-a.

"Qaouk je bio blizak višim komandantima Hezbollaha i direktno uključen u terorističke napade protiv Izrael. Pridružio se Hezbollahu 1980-ih i smatran je važnim izvorom stručnosti u svojoj oblasti, s obzirom na to da je služio kao zamjenik komandanta južne regije na Operativnom vijeću, komandant južne regije i zamjenik komandanta Operativnog vijeća", saopćili su iz izraelske vojske.

"IDF će nastaviti udarati i eliminisati komandante unutar terorističke organizacije Hezbollah i djelovat će protiv svih koji prijete građanima Izrael", dodali su iz IDF-a.

Nabil Qaouk je libanski klerik i političar koji je služio kao zamjenski član izvršnog vijeća Hezbollaha i komandant Hezbollahove "jedinice za preventivnu sigurnost".

Također je bio označen kao posebno označeni globalni terorista od strane Ureda za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija SAD-a (OFAC).

U kontekstu Libanskog rata 2006. godine, Qaoukovi uredi u Tiru bili su meta izraelskih vazdušnih snaga. Ova aktivnost bila je deo šire reakcije izraelske vojske na naoružane provokacije Hezbollaha, uključujući otmicu izraelskih vojnika i ispaljivanje raketa na izraelsku teritoriju.

Qaouk je bio oženjen i imao je šestoro djece.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo