29.09.2024 / 10:06 Svijet - Globalni savez

Norveška i Saudijska Arabija predvode inicijativu za uspostavljanje palestinske države

Norveška i Saudijska Arabija predvode inicijativu za uspostavljanje palestinske države
Foto: Agencije

Oko 90 evropskih, arapskih i muslimanskih država je pokrenulo inicijativu za pokretanje “Globalnog saveza za implementaciju palestinske države i rješenja s dvije države” – palestinske uz Izrael.

Ministar vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide objavio da su predstavnici tih država održali sastanak tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku i da su kopredsjedavali on i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije.

“Moramo da vidimo kako da izađemo iz ćorsokaka i pokušamo da ovu duboku krizu iskoristimo kao priliku da krenemo naprijed”, rekao je Eide.

On je rekao za Associated Press da “postoji sve veći konsenzus u međunarodnoj zajednici – zapadnih zemalja, arapskih zemalja, sa globalnog Juga” da se mora uspostaviti palestinska vlada i država, te da Palestina mora biti priznata.

U okviru inicijative cilj je i priprema za period poslije rata u Gazi i u Libanu, prenosi Beta.

Eide je rekao da se treba pozabaviti mnogim pitanjima, uključujući bezbjednosne interese i Izraela i Palestinaca, obostrano priznanje i normalizaciju odnosa poslije decenija sukoba, kao i da Hamas mora biti razoružan.

“Ovo su dijelovi veće slagalice. Zato ne možete samo da dođete sam sa jednim od dijelova, jer to funkcioniše samo ako su svi dijelovi postavljeni na svoje mjesto”, rekao je on.

Međutim čak i da “slagalica” bude kompletna, malo je vjerovatno da će naići na odobravanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ipak, Eide vjeruje da se poslije decenija neuspješnih pregovora mora naći novi pristup za formiranje palestinske države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo