29.09.2024 / 10:20 Svijet - Odmah nakon posjete

Belgijski univerzitet kritikuje Papu Franju zbog stava o ulozi žena

Belgijski univerzitet kritikuje Papu Franju zbog stava o ulozi žena
Foto: Vatican News

Papu Franju jučer je oštro kritikovalo jedan od belgijskih katoličkih univerziteta zbog njegovog stajališta o ulozi žena u društvu, u oštro formuliranom saopćenju za javnost objavljenom samo nekoliko trenutaka nakon njegova posjete.

Profesori i studenti na Univerzitetu u Louvainu, gdje je 87-godišnji papa održao govor u subotu poslijepodne, rekli su da žele izraziti svoje "nerazumijevanje i neodobravanje" papinih stavova. "UCLouvain ... osuđuje konzervativna stajališta koja je izrazio papa Franjo o ulozi žena u društvu", stoji u saopćenju.

Franjo je posjetio univerzitet u povodu nadolazeće 600. godišnjice te institucije u sklopu vikend putovanja u Belgiju. U govoru je pozvao na globalnu akciju protiv klimatskih promjena, ali je također odgovorio na pismo koje su mu uputili studenti i profesori koji su ga pitali o učenju Katoličke crkve o ženama.

Papa je istaknuo da se Crkva ne vodi kao korporacija. "Žena... je kći, sestra, majka, kao što je muškarac sin, brat, otac. Crkva je žena. Ono što karakterizira žene, ono što je ženstveno, nije određeno konsenzusom ili ideologijama", rekao je, ne osvrćući se konkretno na mjesto žena u Crkvi.

U saopćenju univerziteta papin stav o ulogama žena u društvu naziva se "determinističkim i reduktivnim". Franjo se i ranije tokom svog posjeta Belgiji suočavao s kritikama.

Kralj i premijer zemlje pozvali su ga da poduzme konkretnije korake kako bi pomogao preživjelima zlostavljanja koje je provodilo katoličko svećenstvo, a rektor na drugom katoličkom univerzitetu zatražio je od njega da preispita zabranu ređenja žena.

UCLouvain je univerzitet francuskog govornog područja u Belgiji. Ima oko 38.000 studenata koji studiraju na 20 fakulteta. Katolička crkva ima samo muško svećenstvo. Franjo je osnovao dva povjerenstva kako bi razmotrila mogu li žene služiti kao đakoni, ali nije bilo napretka po tom pitanju.

Međutim, tokom svojih 11 godina pontifikata, Franjo je promijenio ustav za centralnu upravu Svete Stolice kako bi ženama omogućio da vode odjele, a također je prvi put dopustio ženama da glasaju na sinodama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo