29.09.2024 / 07:30 Svijet - Lične uvrede

Trump održao žestok govor: Kamala Harris je poremećena, ona je mentalni invalid

Trump održao žestok govor: Kamala Harris je poremećena, ona je mentalni invalid
Foto: Arhiv

Donald Trump je održao jedan od svojih najoštrijih govora protiv imigranata koji su ilegalno prešli granicu i počinili zločine, posebno protiv mladih žena, dok je također pojačao lične uvrede protiv protukandidatkinje Kamale Harris.

U Wisconsinu, jednoj od ključnih saveznih država, Trump je demokratsku potpredsjednicu Harris, koja je u petak posjetila granicu SAD-a i Meksika, prvi put u svojoj predsjedničkoj kampanji 2024., nazvao "mentalno poremećenom" i "mentalnim invalidom".

Republikanski predsjednički kandidat bio je okružen posterima koji prikazuju ilegalne migrante uhapšene zbog ubistava i drugih nasilnih zločina, te transparentima "Zaustavi migrantski kriminal" i "Deportujte ilegalce sada".

Njegov je govor bio posvećen gotovo u potpunosti imigrantima bez dokumenata. One koji su počinili nasilne zločine nazvao je "čudovištima", "hladnim ubicama" i "podlim životinjama". Trump je u tijesnoj utrci s Harrisom uoči izbora 5. novembra. Imigracija i južna granica jedno su od glavnih pitanja za glasače, pokazuju ankete.

Sarafina Chitika, glasnogovornica Kamale Harris, rekla je nakon Trumpova govora: "On nema ništa 'inspirativno' za ponuditi američkom narodu, samo mrak." Bivši predsjednik okrivio je Harris i demokratskog predsjednika Joea Bidena što su dopustili imigrantima bez dokumenata ulazak u SAD, optužujući neke migrante da žele "silovati, pljačkati, krasti, pljačkati i ubijati narod Sjedinjenih Američkih Država".

Trump je u jednom trenutku priznao: "Ovo je mračan govor". Rekao je to u gradiću Prairie du Chien u Wisconsinu, gdje je u septembru pritvoren Venezuelanac osumnjičen za seksualni napad na ženu i njezinu kćer.

Oko sedam miliona migranata uhvaćeno je u ilegalnom prelasku granice SAD-a i Meksika tokom Bidenove administracije, prema vladinim podacima, što je rekordno visok broj koji je potaknuo kritike na račun Harris i Bidena od strane Trumpa i njegovih kolega republikanaca.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo