28.09.2024 / 13:18 Kultura - Deveto izdanje

Na Mostarskom strip vikendu rekordnih 30 gostiju iz raznih dijelova svijeta

Deveto izdanje Mostarskog strip vikenda otvoreno je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a okupilo je više od 30 autora, ljubitelja stripa i umjetnosti iz raznih dijelova svijeta.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend, koji se održava danas i sutra, otvorio je ambasador Kraljevine Holandije u BiH Henk van den Dool koji je tom prigodom kazao kako mu je izuzetno drago na ovom događaju vidjeti veliki broj mladih, ali u isto vrijeme i veliki broj odraslih, zainteresiranih za ovu umjetnost.

- U Holandiji je ova vrsta umjetnosti jako popularna pa mi je drago vidjeti da se i ovdje popularizira. Ove godine na Mostarskom strip vikendu imamo pet holandskih umjetnika, na što smo izuzetno ponosni – kazao je van den Dool.

Po njegovim riječima, ova umjetnost, pored toga što je i zabavna, otvara puno dublja pitanja i stvara mostove kojima se prevladavaju određeni problemi.

Dubravko Šimić, jedan od organizatora spomenutog događaja, kazao je kako su izuzetno zadovoljni i posjećenošću i zainteresiranošću za strip.

- U ovih devet godina uspjeli smo za strip zainteresirati mlađe generacije. Svake godine kako Mostarski strip vikend raste tako i raste broj gostiju, pa tako ove godine imamo više od 30 gostiju iz raznih dijelova svijeta, od Holandije do Japana – izjavio je Šimić.

Među gostima su mnoga poznata imena poput Milorad Vicanović Maza, Lana Šator, Filip Andronik, Sanida Omanović, Pasquale del Vecchio, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Fernando Dagnino, Midhat Kapetanović Mido, Robert Solanović, Zdravko Cvjetković, Lejla Mustafić, Keiko Ichiguchi, Remco Lee Polman, Selena Danilović, Esmir Prlja, Dejan Šiuk, Wilfred Ottenheijm, Roxanne Lucker, Ana Živković, Sara Živković, Ana Ciglar, Andrea Venturi, Melina Kepeš, Erwin Suvaal, Darko Macan, Zvonimir Pehar, Renee Rienties, Ejla Macanović, Francis Portela. Njihovi radovi predstavljeni su na izložbi.

Kao i prethodnih godina, Mostarski strip vikend nudi bogat program koji uključuje crtanje i potpisivanje radova gostujućih autora. Također, organizovane su radionice crtanja za djecu koje vode Midhat Kapetanović Mido i Filip Andronik.

Ove radionice omogućavaju mladim talentima da razviju svoje vještine.

Posjetioci imaju priliku druženja s maskotom festivala, Mostarkom, koja će ih voditi kroz različite aktivnosti.

- Naš cilj je animirati okolinu za kulturu stripa, a pozitivne reakcije javnosti daju nam motivaciju za daljnji rad - izjavili su iz kluba Mostrip, koji je osnovan 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Klub nastoji pomaknuti strip s kulturne margine te promovirati strip-kulturu, posebno među mlađom generacijom


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo