28.09.2024 / 12:29 Svijet - Izrael tvrdi da je mrtav

Hassan Nasrallah, lider Hezbolaha: Najmoćnija osoba u Libanu

Hassan Nasrallah, lider Hezbolaha: Najmoćnija osoba u Libanu
Foto: Arhiv

Izrael je saopštio da je ubio lidera Hezbolaha Hassan Nasrallah, dok se militantna grupa još uvijek nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

Izraelska vojska objavila je da je ubila generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha u zračnom napadu na regiju Dahieh na jugu Bejruta.

- U napadu na regiju Dahieh, koja je uporište Hezbollaha na jugu Bejruta, u petak uvečer, ubili smo jednog od osnivača Hezbollaha i sadašnjeg generalnog sekretara Nasrallaha, kao i komandanta grupe za jug Alija Kerakija i njihove druge rukovodioce - navodi se u saopštenju.

Hassan Nasrallah je bio politički vođa koji je služio kao 3. generalni sekretar Hezbollaha, a naslijedio je Abbasa al-Musasa kojeg su ubile izraelske snage u februaru 1992. godine.

Rođen je kao deveto od desetero djece u šiitskoj porodici u Bourj Hammoudu, okrug Matn, istočno predgrađe Bejruta.

Nasrallah godinama nije viđen u javnosti zbog straha da će ga Izrael ubiti.

Nasrallaha mnogi smatraju najmoćnijom osobom u Libanu, sa čak 100.000 boraca na raspolaganju.

Članovi šiitske političke i vojne frakcije su takođe poslanici u parlamentu.

Nasrallah je rođen u Beirutu 1960. godine u siromašnoj šiitskoj porodici u siromašnom predgrađu Beiruta, Šaršabuku.

Nakon raseljavanja u južni Liban, studirao je teologiju i bio je opisan kao pobožni i motivisani student islama. Pridružio se Hezbolahu 1982. godine, kada je grupa formirana, nakon njegovog učešća u pokretu Amal, političkoj i paravojnoj organizaciji.

Nakon što se uzdigao kroz njegove redove, 64-godišnjak je vodio Hezbolah u sukobima sa Izraelom i učestvovao u sukobu u susjednoj Siriji.

Pod njegovim vođstvom, grupa je transformisana u regionalnu vojnu i političku silu.

Nasrallah je zacementirao Hezbolah kao najvećeg neprijatelja Izraela, tražeći dublje saveze sa šiitskim vejrskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa.

Nasrallah ima bezbroj sljedbenika širom arapskog i islamskog svijeta, ali ga u većem dijelu Zapada smatraju ekstremistom.

Kako je došao na vlast?

Hezbolah su formirali pripadnici Iranske revolucionarne garde koji su u ljeto 1982. otputovali u Liban da se bore protiv izraelskih snaga.

To je bila prva grupa koju je Iran podržao i koristio kao sredstvo za izvoz svog brenda politike.

Nasrallah je izgradio bazu moći dok je Hezbolah rastao i postao dio Osovine otpora, labave koalicije grupa orijentisanih prema Iranu, koja uključuje Hamas i jemenske Hute.

U februaru 1992. tadašnji vođa Abas Musavi ubijen je u napadu izraelskog helikoptera na južni Liban, što je otvorilo vrata Nasralahovom vođstvu.

Pod Nasrallahom, Hezbolah je bio zaslužan za vođenje rata do iscrpljivanja, koji je doveo do povlačenja izraelskih trupa iz južnog Libana 2000. godine.

Njegov status je porastao i dodatno učvršćen 2006. godine, kada se Hezbolah borio protiv Izraela do pat pozicije tokom 34-dnevnog rata.

Ali njegova popularnost je bila pogođena kada je 2011. izbio građanski rat u Siriji i borci Hezbolaha su stali na stranu Asadovih snaga.

Nasralah je opisan kao "nacionalni heroj" i "ikona" u Libanu i širom arapskog i muslimanskog svijeta, prenosi Telegraf.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo