28.09.2024 / 12:18 Svijet - Velika zabrinutost

EU brinu navodi da Rusija proizvodi napadačke dronove u Kini

EU brinu navodi da Rusija proizvodi napadačke dronove u Kini
Foto: TASS

Navodi da Rusija razvija program napadačkih dronova uz podršku Kine za rat u Ukrajini “duboko su zabrinjavajući”, rekla je glasnogovornica Evropske unije Nabila Massrali, prenosi Reuters.

Ova britanska agencija je ranije ove sedmice objavila kako je IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije Almaz-Antey, razvio i testirao novi model bespilotne letjelice pod nazivom Garpiya-3 (G3) u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka.

Reuters je citirao iz evropske obavještajne agencije i imao uvid u dokumente o programu.

“Uočili smo duboko zabrinjavajuće izvještaje u kojima se navodi da Rusija razvija jurišne bespilotne letjelice u Kini za upotrebu u svom agresorskom ratu protiv Ukrajine”, rekla je Massrali, glasnogovornica diplomatske službe EU-a.

“Ako su ovi izvještaji tačni, to bi značilo da kineske firme Rusiji pružaju smrtonosnu pomoć.”

“Bilo bi protivno kineskom službenom narativu da ne osigurava smrtonosno oružje kako bi podržala Rusiju u njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine i stoga očekujemo da će kineske vlasti temeljito i odmah ispitati optužbe i pozabaviti se njima”, dodala je Massrali.

Unija opetovano poziva sve države, uključujući Kinu, da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ratu Rusije protiv Ukrajine, istakla je glasnogovornica EU-a.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kine rekli su Reutersu da nisu bili upoznati sa projektom, dodajući da zvanični Peking ima stroge mjere kontrole izvoza dronova ili bespilotnih letjelica.

Kupol, Almaz-Antey i rusko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo