27.09.2024 / 13:50 VIJESTI.BA PODCAST - Razgovor za Vijesti.ba

Muzur: Ilidža je najsređenija u FBiH, ne odlučuju više 'šefovi' iz Sarajeva

Muzur: Ilidža je najsređenija u FBiH, ne odlučuju više 'šefovi' iz Sarajeva
Foto: Vijesti.ba

Gost Vijesti.ba Podcasta bio je aktuelni načelnik Ilidže Nermin Muzur.

Muzur otvoreno govori o “šefovima iz Sarajeva”, tome kako je Ilidža od najnesređenije postala katastarski najsređenija općina u FBIH, prva po fiskalnom prometu, rekordnim stipendijama za studente. Govorimo o urađenom, od Stojčevca preko Centralnog trga do tramvajske pruge, ali i planovima od škole na Stupu, preko poslovne zone do žičare za Igman.

“Dali smo sve od sebe, u jednom izazovnom vremenu, vremenu pandemije, vremenu jedne od najtežih poplava koje su zadesile Općinu, uspjeli smo da kvalitetno upravljamo krizama, da se pokažemo odgovornim i dostupnim građanima, i onda da krenemo u relizaciju projekata koje smo planirali. Uradili smo mnogo, zadovoljni smo, još je posla pred nama da završimo tu našu viziju razvoja, Strategiju razvoja do 2027. godine. Nadam se da ćemo imati priliku da te projekte dovedemo do kraja”, kaže Muzur.

Muzur je za Vijesti.ba ispričao kako je uspio za četiri godine Ilidžu od katastarski najnesređeniji dovesti do najsređenije u Federaciji BIH.

“Kada sam izrazio želju da postanemo najsređenija Općina po tom pitanju, to je dočekano s podsmijehom. Sada je to stvarnost. To je osnova i preduslov razvoja lokalne zajednice. Ovo je najbolja i najvažnija stvar koju ćemo ostaviti ljudima iza nas, od jednog potpunog nereda ostavljamo potpuni red”, kaže Muzur.

U prethodnom mandatu obnovljen je Stojčevac, rekonstruisan Centralni trg, urađen niz sportsko-rekreacionih centara ...

“Na Ilidži svako vidi šta je urađeno. Svi vide da se radi. Svako vidi Stojčevac, Vrelo Bosne, Veliki park potpuno obnovljen, vidi potpuno preuređen Centralni trg i novih 10 hiljada kvadrata, svako vidi da je prva faza tramvajske pruge do Hrasnice završena, da se gradi škola na Stupu. Razlog je taj što je najbolja Trojka u BIH ona na Ilidži. Uspjeh je što smo svaku politiku stranačku stavili po strani u odnosu na interese Ilidže i Ilidžanaca”, kaže Muzur.

On navodi da je ovo prvi put da se odluke o Ilidži donose na Ilidži.

“Uvijek su to stranke radile na način da je na prvom mjestu interes grada, pa šefovi iz grada zovu, svi su radili nekako s oprezom. Mi danas donosimo odluke u zgradi Općine Ilidža i ljudi to prepoznaju”.

Navodi da ga posebno raduje da im je pred ove izbore podršku dala Stranka penzionera, koji su ih prepoznali kao svoje saradnike. No, urađeno je mnogo i na zadržavanju mladih ljudi, za što je Ilidža dobila i nekoliko priznanja.

“Svake godine osposobljavamo mlade nakon završetka fakulteta, njih 50-ak u Općini stiče prvo radno iskustvo, poticaje za biznise, stipendije su u jednom trenutku bile najveće u BIH, pa su neke općine krenule u dizanje stipendija što nam je bilo drago da i na taj način utičemo. Sada gradimo prvu zgradu koja će imati 50-ak stanova koja je namijenjena za kategoriju mladih ljudi, sa minimalno 30 posto jeftinijim stanovima”, kaže Muzur i dodaje da je ovo samo pilot projekt te ukoliko bude uspješan nastaviće se.

Posebno je ponosan da je Ilidža po fiskalnom prometu na prvom mjestu.

“Privreda nije direktna nadležnost lokalne zajednice, ali poboljšavanje ambijanta jeste i nas raduju podaci o privredi i ekonomskom rastu. Ilidža se uglavnom spominje po projektima, programima i manifestacijama. Zato su rezultati kakvu jesu. Prvi smo po fiskalnom prometu. Danas imamo 17 hiljada više fiskalnih uređaja nego prije četiri godine. U odnosu na prije četiri godine, više od tri hiljade je novozaposlenih, preko 1750 novih privrednih subjekata je na Ilidži, nekoliko velikih kompanija se preregistrovalo u našu Općinu”, navodi Muzur.

Načelnik Ilidže kaže da su konkretni projekti koji su urađeni garant onoga što dolazi.

“Slijede velike investicije. Pripremaju se velika ulaganja na samom ulazu u Općinu, potom jedno novo naselje, zatim najveća poslovna zona u KS. Realno je očekivati nakon tramvaja otvaranje priče o žičari prema Igmanu, što je realno, nakon što je tramvajska pruga postala realnost. Vi ćete onda iz centra glavnog grada javnim prevozom doći na olimpijsku planinu”, kaže Muzur.

Kompletan, zanimljiv i dinamičan razgovor pogledajte u nastavku...

(Vijesti.ba)

Izdvajamo