27.09.2024 / 12:18 Svijet - Berlin

Mattarella: Njemačka ključni partner Italije

Mattarella: Njemačka ključni partner Italije
Foto: Ansa
Italijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je u petak da je Njemačka ključni partner Italije tokom njegove prve državne posjete toj zemlji, javila je Ansa.

- Prolazimo kroz fazu velike saradnje naše dvije zemlje. Naše ekonomije su blisko povezane - rekao je Mattarella, govoreći u Berlinu nakon sastanka sa njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom.

Mattarella je također rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom da je dolazak nove vlade desnog centra Giorgia Meloni ostavio odnose između Italije i Njemačke "nepromijenjenim".

Rekao je da se odnos nije promijenio "i zato što su toliko čvrsti da prevazilaze različite promjene" i zato što je dobar odnos "objektivan", napomenuo je, što dokazuje i akcioni plan za jačanje saradnje između dvije zemlje potpisan prošle godine između dvije vlade i telefonski razgovor održan u četvrtak kasno između italijanske premijerke  Giorgie Meloni i njemačkog kancelara Olafa Scholza kako bi razgovarali, između ostalog, o imigraciji uoči predstojećeg sastanka Evropskog vijeća.

U međuvremenu, Steinmeier je na konferenciji za novinare rekao da je sa italijanskim kolegom razgovarao o ratu u Ukrajini.

- Naš zajednički stav je jasan: Njemačka i Italija ostaju čvrsto uz Ukrajinu - rekao je on.

Njemački predsjednik je rekao i da se "saradnja dvije vlade" Italije i Njemačke "odvija na vrlo profesionalan način", odgovarajući na pitanje o odnosima kabineta Giorgie Meloni i Olafa Scholza.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo