27.09.2024 / 12:02 Svijet - Provokativne izjave

Trump unaprijed okrivljuje Židove za mogući gubitak izbora

Trump unaprijed okrivljuje Židove za mogući gubitak izbora
Foto: Shealah Craighead

Bivši predsjednik Donald Trump nedavno je ponovo povrdio svoju lojalnosti prema vjernicima, izjavivši da on najbolje može zaštititi njihova prava, dok je unaprijed okrivio članove određenih religija ako izgubi predsjedničke izbore u novembru.

Židovi i katolici mogu glasati za njega i proći test, ali on kaže da oni koji to ne učine “trebaju da im se pregleda glava.” Ako izgubi, Trump je dodao, “Židovi bi imali mnogo veze s gubitkom.”

Među židovskim vođama koji su bili zgroženi Trumpovim izjavama bio je rabin Rick Jacobs, predsjednik Unije reformskih judaizma — krovne organizacije za više od 800 reformskih sinagoga u Sjevernoj Americi.

“Tvoje riječi unaprijed okrivljujući Židove za tvoj potencijalni izborni gubitak su u skladu s milenijumskim antisemitizmom o židovskoj moći,” napisao je Jacobs na društvenim mrežama. “Stavljaš metu na američke Židove. I činiš se saveznikom ne našoj ranjivoj zajednici, već onima koji nam žele nauditi. Prestani.”

Trumpovi govori su godinama bili usmjereni na podjele “nas” naspram “njih”, ali povezivanje tih tema s određenim vjernicima koji su protiv njega je van granica i čak opasno, smatraju stručnjaci za retoriku, vjerski vođe i akademici, piše AP.

“Ne-Židovi ne bi trebali izražavati javno mišljenje o tome šta je ili nije dobar judaizam, a ne-katolici ne bi trebali izražavati javno mišljenje o tome šta je ili nije dobar katolicizam,” rekao je Steven Millies, profesor javne teologije na Katoličkom teološkom univerzitetu u Čikagu.

“Ne samo da je to loš način, već je to i neuk, beskoristan gubitak daha.”

Na upit da komentira kritike židovskih vođa, glasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt poslala je izjave od sebe i nekoliko Trumpovih židovskih podržavatelja. Izjave nisu izravno odgovarale na potencijalno okrivljavanje Židova za Trumpov poraz; umjesto toga, prikazale su Trumpa kao snažnijeg podržavatelja Izraela od predsjednika Joea Bidena i Trumpove demokratske suparnice, potpredsjednice Kamale Harris.

“Židovski Amerikanci i židovski vođe širom svijeta prepoznaju da je predsjednik Trump učinio više za njih i Državu Izrael nego bilo koji predsjednik u historiji,” rekla je Leavitt putem e-maila. “Osnovna stvar je da Kamala Harris i Joe Biden popuštaju ekstremistima ljevice i teroristima, dok će predsjednik Trump zaštititi židovske Amerikance i staviti američke građane na prvo mjesto.”

Trumpove posljednje provokativne komentare iznio je u razdoblju od četiri dana. Njegove upozorenja o židovskim glasačima izrečena su 19. septembra na govorima za židovske donatore i Izraelsko-američko vijeće u Washingtonu. Njegove primjedbe o katolicima objavljene su 22. septembra u postu na Truth Social.

Matthew Boedy, koji proučava vjersku retoriku kao profesor na Univerzitetu u Georgiji, rekao je da je Trump usvojio retoriku duhovnog rata, koja je uobičajena u određenim kršćanskim krugovima.

“Onaj ko mu daje tu retoriku vidi Sotonu ili zlo kao neprijatelja. Sada je taj neprijatelj svatko — Židov, kršćanin, Musliman — ko mu stane na put,” rekao je Boedy putem e-maila, nazivajući to opasnim za demokratiju i religiju.

“Trump uvijek stavlja svoje vjerske sljedbenike — posebno kršćane — u poziciju da biraju. Moraju izabrati njega umjesto pluralizma, umjesto morala, umjesto evangelizacije,” rekao je Boedy, protestant.

“Ako je Bog već s tobom teološki, nije dalek put reći da bi trebao biti s tobom politički. To nije novo za američku politiku,” rekao je Boedy. “Trump samo čini tu podjelu korisnom za sebe. On dalje razvija ono što je već postojalo, ali također dodaje svoj vlastiti težak teret tome. Čini to gore.”

Uloga AP-a: Associated Press je najpouzdaniji izvor informacija na izbornoj noći, s historijom tačnosti koja datira od 1848. godine. Saznajte više. David Gibson, direktor Centra za religiju i kulturu na univerzitetu Fordham koji vode isusovci, rekao je da bi u prethodnim izborima “za ne-katolika poput Trumpa postavljanje kao spasitelja katolika, ili Židova, bilo politička ludost.”

“Ali to je Trump, a konzervativci koji bi napali demokratu zbog takvog jezika sada navijaju za republikanskog kandidata,” dodao je Gibson u e-mailu. “Postoji mnogo razloga, najobičniji je taj da više vole Trumpa nego što se pridržavaju vlastite crkve.”

Gibson je također sugerirao da je Trumpov čvrst stav o imigraciji, koji uključuje pozive na masovne deportacije, u suprotnosti s katoličkom naukom.

“Katolici koji slušaju sve više nativističku retoriku o imigraciji od Trumpa i čak njegovog potpredsjednika, JD Vancea, koji je prešao u katolicizam 2019. godine, trebali bi da preispitaju svoja srca ako ga podržavaju,” rekao je Gibson.

Profesorica Jennifer Mercieca, historija američke političke retorike na Univerzitetu Texas A&M, rekla je da tipični političari nastoje povezati se s glasačima na osnovu zajedničkih političkih uvjerenja, a ne traženjem vjerske lojalnosti.

“Ali Trump nije tipični političar i veoma je zabrinut zbog lojalnosti,” rekla je. “Dijeli svijet na ‘nas’ naspram ‘njih’ i pokušava iskoristiti te podjele za sticanje moći.”

“Posebno je opasno pokušavati dijeliti ljude na osnovu vjerskog identiteta,” rekla je Mercieca, autorka “Demagoga za predsjednika: Retorička genijalnost Donalda Trumpa.” “Vrsta jezika koju Trump ovdje koristi je više slična jeziku vođe autoritarne lične kulta.”

Trumpova nedavna izjava o okrivljavanju Židova ako izgubi izrečena je na događaju na kojem je također bila i židovska megadonatorica Mariam Adelson, udovica preminulog magnata kazina Sheldona Adelsona. Ona je predstavila Trumpa kao “pravog prijatelja židovskom narodu.”

Među pro-Trumpovim izjavama koje je Leavitt dostavila Associated Pressu bila je i izjava Ellie Cohanim, koja je tokom Trumpove administracije služila kao zamjenica specijalnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma.

“Trump je apsolutno u pravu kada izaziva naše pretpostavke o glasovanju na autopilotu i ne shvatajući da Demokratska stranka, koja je oteta od svoje ekstremne ljevice, više nije dom za židovski narod,” rekla je Cohanimova u izjavi.

Adelson i Cohanim predstavljaju dio američkih Židova koji snažno podržavaju Trumpa. Na izborima 2020. godine, dobio je oko 30% glasova židovskih Amerikanaca u poređenju s 70% za Bidena, prema AP VoteCast.

Kritike Trumpovih nedavnih izjava dolazile su iz centra kao i s lijeva strane nacionalne židovske zajednice.

Američki židovski komitet — istaknuta advokatska grupa koja nastoji široko predstavljati Židove u SAD-u i inostranstvu — izdao je oštru kritiku. Izrazili su nezadovoljstvo Trumpovom izjavom da ako 40% američkog židovskog biračkog tijela glasa za njega, “to znači da 60% glasova ide za neprijatelja.”

“Postavljanje bilo koga da kaže ‘izgubili smo zbog Židova’ je neprihvatljivo i opasno,” rekao je AJC. “Hiljade godina historije pokazale su da okrivljavanje Židova može dovesti do antisemitističke mržnje i nasilja.”

“Neki Židovi će glasati za predsjednika Trumpa, a neki za potpredsjednika Harrisa,” dodao je AJC. “Niko od nas, podržavajući kandidata kojeg izaberemo, ne glasa za neprijatelja.”

S lijeve strane, oštru osudu Trumpu uputila je Lauren Maunus, politička direktorica organizacije IfNotNow — organizacije američkih Židova koja je optužila izraelsku vladu za opresivne politike prema Palestincima i protestovala protiv vojne ofanzive Izraela u Gazi.

“Trump je ponovo uveo svoju dugogodišnju praksu okrivljavanja Židova,” rekla je Maunus. “Nema sumnje: ovo je jasna i otvorena instrukcija njegovoj fanatičnoj bazi ekstremista da targetiraju Židove s retributivnim nasiljem ako izgubi.”

Neki Židovi su našli pozitivnu stranu u Trumpovim izjavama, kao što je Betsy Frank iz Mattitucka u New Yorku, koja je izrazila u pismu objavljenom 23. septembra u New York Timesu.

“Kao ponosna Židovka koja vjeruje u pravo Izraela da se brani, ali koja još više podržava Sjedinjene Američke Države i sve što ona predstavlja, ne bih glasala za Donalda Trumpa ni za koju funkciju,” napisala je. “Ako izgubi izbore, rado ću preuzeti krivicu.”

Izdvajamo