27.09.2024 / 11:09 Svijet - Premijer Kanade

Trudeau se odupire izazovima: Preživio glasanje o povjerenju u Parlamentu

Trudeau se odupire izazovima: Preživio glasanje o povjerenju u Parlamentu
Foto: X

Justin Trudeau preživio je glasanje o nepovjerenju u kanadskom Parlamentu, što je najnoviji test za opterećenog kanadskog premijera, čija je popularnost opala u posljednjih nekoliko godina.

Zakonodavci su u srijedu glasali 211-120 protiv prijedloga opozicione Konzervativne stranke koji je proglasio nedostatak povjerenja u Trudeauovu manjinsku Liberalnu vladu.

“Danas je dobar dan za zemlju jer mislim da Kanađani ne žele izbore,” izjavila je Karina Gould, viša liberalna zastupnica zadužena za vladine poslove u Donjem domu.

Glasanje je došlo samo nekoliko sedmica nakon što je lijevo orijentisana Nova demokratska stranka (NDP) najavila svoje naglo povlačenje iz sporazuma iz 2022. godine koji je podržavao Trudeauovu vladu, što je Liberale učinilo ranjivijima na mjere o nepovjerenju.

Premijer, koji je na vlasti od 2015. godine, suočava se s opadanjem popularnosti usred rasta troškova života i pogoršanja krize stanovanja.

Trudeau je insistirao da će ostati vođa Liberala do sljedećih izbora, uprkos padu podrške. Njegova Liberalna stranka je takođe izgubila dva specijalna parlamentarna izbora ove godine - u Torontu i Montrealu - što dodatno povećava pritisak na Trudeau da odstupi s mjesta vođe.

Do sada je odbio tu mogućnost, rekavši da planira ostati do sljedećih izbora, koji se moraju raspisati prije kraja oktobra 2025. godine.

“Znamo da imamo puno posla da povratimo povjerenje ljudi... širom zemlje,” rekao je Trudeau ranije ovog mjeseca nakon što je liberalni kandidat izgubio izbore u Montrealu.

Nedavni anketi pokazuju da su Trudeau i Liberalna stranka daleko iza Konzervativne stranke, koju predvodi Pierre Poilievre.

Poilievre je tražio ranije izbore, napadajući Trudeaua zbog, kako je rekao, neuspeha da se suoči sa rastućim troškovima života, krizom stanovanja i kriminalom.

“Obećanje Kanade, ‘nakon devet godina liberalne vlasti, je slomljeno’,” rekao je Poilievre tokom rasprave u Donjem domu u utorak.

Međutim, druge opozicione stranke, čija je podrška potrebna za rušenje Liberala, odbacile su njegov desničarski program.

I pored preživljavanja srijede, Trudeau se suočava s još izazova.

Vođa kvebekanske nacionalističke stranke Bloc Quebecois, Yves-Francois Blanchet, izjavio je ranije tog dana da će raditi na rušenju vlade osim ako brzo ne pristanu na zahtjeve stranke.

To uključuje povećanje starosnog osiguranja za starije Kanađane, između ostalog.

Poilievre je takođe obećao da će nastaviti pokušavati srušiti vladu, a sljedeća prilika biće predstavljena sljedeće sedmice.

Ako to ne uspije, vođa Konzervativne stranke ima još nekoliko prilika prije kraja godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo