27.09.2024 / 08:53 Svijet - Drugi krug glasanja

Shigeru Ishiba izabran za lidera LDP-a, gotovo sigurno postaje novi premijer Japana

Shigeru Ishiba izabran za lidera LDP-a, gotovo sigurno postaje novi premijer Japana
Foto: X

Zastupnik veteran Shigeru Ishiba trebao bi postati sljedeći premijer Japana nakon što je u petak pobijedio u žestokom nadmetanju u svom petom i posljednjem pokušaju da predvodi vladajuću Liberalno-demokratsku partiju.

Ishiba je pobijedio tvrdolinijaškog nacionalistu Sanaea Takaichija u drugom krugu glasanja na jednom od najnepredvidivijih izbora za rukovodstvo u desetljećima s rekordnih devet kandidata.

Lider LDP-a, koji je vladao Japanom gotovo cijelo poslijeratno doba, u suštini je siguran da će postati premijer Japana zbog većine u parlamentu.

Borba za zamjenu sadašnjeg premijera Fumije Kišide pokrenuta je u augustu kada je najavio svoju namjeru da se povuče zbog niza skandala koji su srušili rejting Liberalno demokratske partije (LDP) na rekordno nizak nivo.

Ishiba mora ugušiti bijes kod kuće zbog rastućih životnih troškova i upravljati promjenjivim sigurnosnim okruženjem u istočnoj Aziji koje podstiču sve snažnija Kina i nuklearno naoružanje Sjeverne Koreje.

U kratkim komentarima poslanim poslanicima prije drugog kruga, Ishiba je pozvao na pravedniji i ljubazniji Japan i suze su mu navrle na oči nakon što su pročitani konačni rezultati.

Ishiba je izazvao kontroverzu sa svojim kolegama zbog toga što je išao protiv principa i izazivao prethodne lidere, i nije uspio u četiri prethodna izbora za liderstvo. Rekao je da se više neće kandidovati nakon ovog nadmetanja.

On podržava neke društveno progresivne politike poput promjene zakona kako bi se bračnim parovima omogućilo da koriste odvojena prezimena, čemu se protive Takaichi i drugi konzervativniji poslanici LDP-a.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo