27.09.2024 / 08:29 Svijet - Član Iranske revolucionarne garde

Nagrada od 20 miliona dolara za hvatanje Iranca optuženog za planiranje ubistva američkog zvaničnika

Nagrada od 20 miliona dolara za hvatanje Iranca optuženog za planiranje ubistva američkog zvaničnika
Foto: The Hill

Administracija predsjednika Bidena nudi nagradu do 20 miliona dolara za informacije o članu Iranske revolucionarne garde koji je optužen za planiranje ubistva bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, Johna Boltona.

Američke vlasti tvrde da je Shahram Poursafi navodno radio na organizaciji ubistva po narudžbi, ciljajući Boltona između 2021. i 2022. godine, pokušavajući angažovati kriminalce u SAD-u da ubiju Boltona u Washingtonu D.C. ili Marylandu u zamjenu za 300.000 dolara.

"Poursafi je rekao potencijalnom ubici — koji je zapravo postao povjerljivi izvor za američke istražitelje — da bi, nakon što završi ubistvo Boltona, imao drugi zadatak za njega," navodi se u izjavi State Departmenta prilikom objave nagrade.

Ova ponuda nagrade uslijedila je nakon što su američki obavještajci obavijestili Trumpa o iranskom planu za njegovo ubistvo.

Iran je često koristio kriminalne elemente i treće strane za izvođenje operacija protiv disidenata i kritičara u inostranstvu, prema američkim i zapadnim zvaničnicima.

Američke vlasti su u januaru optužile jednog iranskog državljanina i dva Kanađana, uključujući člana motociklističke bande Hells Angels, za navodno planiranje ubistva iranskog prebjega koji živi u Marylandu.

Program nagrada za pravdu State Departmenta je saopštio da je spreman platiti do 20 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Poursafija.

Poursafi je optužen u augustu 2022. godine za svoju ulogu u navodnom planu protiv Boltona. On je i dalje u bijegu u inostranstvu.

Iran je negirao da planira ubistvo Trumpa, aktuelnih ili bivših zvaničnika, ili drugih osoba u inostranstvu.

Međutim, iranski lideri su se zakleli da će osvetiti američki napad dronom iz 2020. godine u kojem je ubijen vrhovni iranski general Qassem Soleimani u Bagdadu.

Soleimani je predvodio Quds snage Iranske revolucionarne garde, koje podržavaju aktivnosti iranskih proxy snaga kao što su Hezbollah, Hamas i Huti pobunjenici u Jemenu. Tadašnji predsjednik Trump je odobrio napad u januaru 2020. godine u kojem su Soleimani i još četiri osobe ubijeni u blizini bagdadskog aerodroma. Bolton je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost Trumpa od aprila 2018. do septembra 2019.

Kada je upitan o navodnim prijetnjama atentata na američke zvaničnike, iranski potpredsjednik Mohammad Javad Zarif je za NBC News izjavio: "Mi ne ubijamo ljude, ali činjenica je da su oni ubili poštovanog iranskog generala."

Bolton je u četvrtak izjavio da smatra kako bi SAD trebao biti "proaktivniji" u vezi s iranskim prijetnjama.

"Kada napadaju nas, vladine zvaničnike, sadašnje i bivše, zbog obavljanja njihovog posla, to je zapravo napad na samu vladu Sjedinjenih Američkih Država," rekao je Bolton, koji je pod 24-satnom zaštitom zbog iranskih prijetnji smrću. "Mislim da pasivno ponašanje prema ovome nije najbolji način. Znamo da ovo nije samo puka spekulacija u Teheranu."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo