27.09.2024 / 08:09 Svijet - Krajnja desnica na usponu

Slobodarska stranka predvodi tijesnu izbornu borbu u Austriji, traže ukidanje sankcija Rusiji

Slobodarska stranka predvodi tijesnu izbornu borbu u Austriji, traže ukidanje sankcija Rusiji
Foto: Merkur.de

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska stranka mogla bi prvi put pobijediti na nacionalnim izborima kada Austrija bude glasala u nedjelju, koristeći zabrinutost birača oko imigracije, inflacije, Ukrajine i drugih pitanja nakon nedavnih dobitaka tvrde desnice drugdje u Evropi.

Herbert Kickl, bivši ministar unutarnjih poslova i dugogodišnji strateg kampanje koji je na čelu Slobodarske stranke od 2021. godine, želi postati novi kancelar Austrije. Koristio je izraz "Volkskanzler", ili kancelar naroda, koji su nacisti koristili da opisuju Adolfa Hitlera 1930-ih. Kickl je odbacio poređenje.

Ali da bi to postigao, trebao bi mu koalicioni partner s kojim bi imao većinu u donjem domu parlamenta.

A pobjeda nije sigurna, s obzirom da nedavne ankete ukazuju na tijesnu utrku. One su dale podršku Slobodarskoj stranci sa 27 posto, te sa konzervativnom Austrijskom narodnom strankom kancelara Karla Nehammera sa 25 posto i socijaldemokratama lijevog centra sa 21 posto.

Ipak, Kickl je postigao preokret od posljednjih izbora u Austriji 2019. U junu je Slobodarska stranka po prvi put tijesno pobijedila na nacionalnim izborima na izborima za Evropski parlament, koji su također donijeli dobitke drugim europskim strankama krajnje desnice.

Na izborima 2019. njihova podrška je pala na 16,2 posto nakon skandala koji je srušio vladu u kojoj je stranka bila manji koalicioni partner. Tadašnji vicekancelar i lider Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku nakon objavljivanja tajno snimljenog videa u kojem se činilo da nudi usluge navodnom ruskom investitoru.

Krajnja desnica je iskoristila frustraciju birača zbog visoke inflacije, rata u Ukrajini i pandemije Covida. Također je bila u mogućnosti da se nadoveže na brige oko migracije.

- Više se zaista ne osjećate sigurno u svojoj zemlji. Ali onda ste označeni kao desničari samo zato što razmišljate o sigurnosti svojih ljudi, djece i žena - rekla je Margot Sterner, 54, na događaju kampanje Slobodarske stranke ovog mjeseca.

Slobodarska stranka u svom predizbornom programu poziva na “remigraciju nepozvanih stranaca” i na postizanje “homogenije” nacije strogom kontrolom granica i suspenzijom prava na azil putem “zakona o vanrednim situacijama”.

Gernot Bauer, novinar austrijskog magazina Profil koji je nedavno objavio istraživačku biografiju lidera krajnje desnice, rekao je da se pod Kicklovim vodstvom Slobodarska stranka pomaknula "još dalje udesno", jer Kickl odbija eksplicitno distancirati stranku od Identitarnog pokreta, panevropske nacionalističke i krajnje desničarske grupe.

Bauer opisuje Kicklovu retoriku kao "agresivnu" i kaže da je njegov jezik namjerno provokativan.

Slobodarska stranka također poziva na ukidanje sankcija Rusiji, vrlo je kritična prema vojnoj pomoći Zapada Ukrajini i želi da se povuče iz Evropske inicijative Sky Shield, projekta proturaketne odbrane koji je pokrenula Njemačka.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo