27.09.2024 / 08:07 Svijet - JS Sazanami

Japanski ratni brod plovi kroz Tajvanski moreuz, Peking iznio oštre pritužbe Tokiju

Japanski ratni brod plovi kroz Tajvanski moreuz, Peking iznio oštre pritužbe Tokiju
Foto: Agencije

Japanski ratni brod prvi put je plovio kroz Tajvanski moreuz između Tajvana i Kine, zbog čega je Peking podnio pritužbe Tokiju, piše BBC.

JS Sazanami, pomorski razarač, putovao je južno kroz moreuz u srijedu, u pratnji brodova iz Australije i Novog Zelanda. Bio je na putu za vojne vježbe u Južnom kineskom moru, objavili su japanski mediji ministri u vladi.

Prolaz kroz moreuz predstavlja znakoviti potez Japana, za koji se smatra da je izbjegavao taj plovni put kako ne bi uznemirio Kinu, koja smatra da je polaže pravo na Tajvan i moreuz .

Japanska vlada odbila je komentarisati kretanje broda, pozivajući se na tajnost vojne operacije.

Kina je pak u četvrtak potvrdila da je njezina vojska odgovorila na "aktivnosti broda japanskih snaga samoobrane koji je ušao u Tajvanski moreuz".

"Kina vrlo oprezno prati političke namjere japanskih poteza te je Japanu iznijela oštre prigovore", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lin Jian.

Kineski državni medij Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor, izvijestio je da je kineska vojska "vodila praćenje i nadziranje tokom cijele plovidbe i držala situaciju pod kontrolom".

SAD i njegovi saveznici pojačali su patrole kako bi potvrdili svoju slobodu plovidbe u Tajvanskom moreuz koji je širok 180 kilometara, prenosi Jutarnji.

I SAD i Tajvan ističu da je to ključna brodska i trgovačka ruta kroz koju prolazi oko polovica globalne kontejnerske flote, te je dio međunarodnih voda i otvorena je za sva mornarička plovila.

Peking razmišlja drugačije i tvrdi da ima suverenitet i jurisdikciju nad moreuzom.

Desetljećima je američka pacifička flota bila jedina strana mornarica koja je redovito prolazila moreuzom. Nedavno su joj se pridružile Kanada i Australija, Velika Britanija i Francuska. Prije dvije sedmice Njemačka je prvi put u desetljećima plovila s dva mornarička broda kroz moreuz.

Kineska vojska optužila je Njemačku za povećanje sigurnosnih rizika plovidbom kroz moreuz 13. septembar, ali je Berlin ustvrdio da je sve bilo u skladu s međunarodnim standardima. Bilo je to prvi put u 22 godine da brod njemačke mornarice prolazi moreuz.

Tranziti kroz moreuz su političkog karaktera i osmišljeni su kako bi pokazali Kini da Amerika i njezini saveznici ne prihvataju tvrdnje Pekinga.

Za Japan je to također još jedan veliki korak udaljavanja od njegove dugotrajne politike da ne izaziva Kinu.

Glavni sekretar japanskog kabineta u četvrtak nije potvrdio detalje pomorske operacije, ali je rekao da Japan pojačano osjeća krizu nakon opetovanih povreda zračnog prostora od strane kineske vojske, za koje je rekao da su se dogodila jedna za drugom u kratkom razdoblju.

Tajvan nije komentarisao plovidbu ali je njegovo ministarstvo odbrane u srijedu saopćilo da je primijetilo porast broja kineskih vojnih aviona koji djeluju oko otoka.

Bec Strating, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu La Trobe u Australiji, rekao je da je japanski prijavljeni tranzit "dio šireg obrasca veće pomorske prisutnosti zemalja u i izvan Azije koje su zabrinute zbog kineskog svojatanja".

"Japan se posebno bavi taktikom kineske ‘sive zone‘ u Istočnom kineskom moru", rekla je za AFP.

Taktike ratovanja u sivoj zoni usmjerene su na slabljenje protivnika kroz dulje razdoblje, kažu analitičari.

Peking je prošle sedmice prvi put poslao nosač aviona između dva japanska otoka u blizini Tajvana. U kolovozu je kineski špijunski avion uletio u zračni prostor Japana, nakon čega je Tokio osudio upad kao "krajnje neprihvatljiv" i "ozbiljno kršenje suvereniteta".

Lideri skupine Quad, Japana, Australije, Indije i SAD-a, poručili su prošle sedmice da će proširiti saradnju na pomorskoj sigurnosti kako bi se suprotstavili rastućem samopouzdanju Kine u Južnom kineskom moru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo