26.09.2024 / 20:00 VIJESTI.BA PODCAST - Kandidat za načelnika

Gratz: Pospremit ćemo Centar, na sceni je razočarenje i propadanje

Gratz: Pospremit ćemo Centar, na sceni je razočarenje i propadanje
Foto: Vijesti.ba

Gost Vijesti.ba Podcasta bio je Dennis Gratz, kandidat za načelnika sarajevske Općine Centar.

“Opština je doživjela ozbiljnu stagnaciju, da ne kažem propadanje. Opština nikada nije bila zapuštenija, nikad se nije manje razgovaralo s ljudima, stalne svađe, sve ono što ljudima gadi politiku.

A druga stvar, ja mislim da ja to mogu raditi bolje”, kaže Gratz.

Dodaje da je vrijeme da građani dobiju ono što zaslužuju, jer se radi o jednoj od najbogatijih općina sa ogromnim budžetima. Njegov program se fokusira na vraćanje sadržaja u Općinu.

“Riječ je o nekoliko velikih kapitalnih projekata. Projekat ozelenjavanja, sadnja odraslih stabala, popravku i sanaciju parkova, zelenih površina, stavljanje velikih sredstava na raspolaganje građanima, gradnja sportsko-rekreativnih centara, rješavanje pitanja stadiona Koševo”, kaže Gratz i najavljuje konkretne stvari već u prvoj godini.

On kaže da su do sada bile velike najave, a potom izgovori zašto nešto nije urađeno.

Gratz najavljuje gradnju centralnog trga, ali i preoblikovanje odnosa sa mjesnim zajednicama te otvaranje Općine prema mladim ljudima.

“Opština ima neiskorištene i zapuštene prostore, treba ih dati na raspolaganje mladima, a mjesne zajednice uključivati kao aktivne partnere”, kaže Gratz.

U njegovom programu konkretan projekt je rješavanje problema parkinga, gdje najavljuje izgradnju podzemnih garaža, a poseban naglasak biće i na obnovi fasada, jer, kako tvrdi Gratz, novca ima, ali ne i realizacije.

“Mogu garantovati da će se to već u prvoj godini promijeniti. Obnova fasada je jednostavna, koja ne košta puno. Sada je izdvojeno 100 hiljada KM, što je smiješno, jer se od toga može renovirati jedna fasada. Aktuelni budžet Centra je 75 miliona KM, ali se pola budžeta ne realizuje”, kaže Gratz i dodaje da se taj novac treba vratiti građanima kroz promišljeno investiranje i u komunikaciji sa građanima i mjesnim zajednicama.

Gratz navodi da može promijeniti i političku atmosferu u Centru.

“Ništa sporno nema u stavu NIP-a Centar, to je jedan korektan stav prema biračima i građanima. Međutim, indikativno je da nisu dali podršku aktuelnom načelniku. Velika većina iz tog Kluba NIP-a su sjajni vijećnici, ja potpuno razumijem njihovo razočarenje i gnjev”, kaže Gratz.

Plan je i na Betaniji napraviti zelenu oazu po uzoru na centar Safet Zajko, u programu je i plan za KK Bosna, ali i plan za efikasniju administraciju unutar same općine te vraćanje u fokus čovjeka …



(Vijesti.ba) 

Izdvajamo