26.09.2024 / 14:02 Svijet - Razvijanje ekonomije

Papa u Luksemburgu pozvao na pomaganje zemljama u razvoju: 'Imajte više djece'

Papa u Luksemburgu pozvao na pomaganje zemljama u razvoju: 'Imajte više djece'
Foto: EPA
Papa Franjo pozvao je danas čelnike Luksemburga, malene nacije razvijene ekonomije i s najvećim brojem milionera po stanovniku na svijetu, da pomognu zemljama u razvoju.

Papa, koji boravi u jednodnevnoj posjeti toj zemlji, rekao je da bi povećanje pomoći moglo pridonijeti ograničavanju priljeva izbjeglica i migranata u Evropu.

"Nemojmo zaboraviti da posjedovanje bogatstva uključuje odgovornost", rekao je Papa na skupu političkih i civilnih zvaničnika u palači Cercle Cite, prenosi HINA.

"Pozivam na konstantu budnost kako bi se najsiromašnijim nacijama pomoglo da se izdignu iz siromaštva", dodao je.

Papa je naglasio da je Luksemburg "primjer kako treba primiti i integrisati migrante i izbjeglice." Gotovo polovina od 654.000 stanovnika Luksemburga su stranci, prije svega iz Francuske, Belgije i Njemačke.

Papa je također pozvao Luksemburžane da imaju više djece s obzirom na njihovu nisku stopu nataliteta.

Luksemburški premijer Luc Frieden rekao je, u pozdravnom govoru, da luksemburški ustav smatra ljudsko dostojanstvo "temeljnim pravom."

"Svi mi moramo stalno nastojati da se to dostojanstvo štiti", rekao je. U Luksemburgu živi oko 271.000 katolika, po podacima Vatikana.

Papa će kasnije tokom dana posjetiti Belgiju. Odlučio je posjetiti mjesta koja do sada nije posjetio nijedan Papa ili gdje su katolici manjina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo