26.09.2024 / 14:00 Svijet - UN

Rat u Gazi mogao bi unazaditi obrazovanje djece i mladih za čak pet godina

Rat u Gazi mogao bi unazaditi obrazovanje djece i mladih za čak pet godina
Foto: UNICEF/UNI485728/El Baba

Rat u Gazi ozbiljno ugrožava obrazovanje djece i mladih, mogavši ih unazaditi za do pet godina, upozorava novi izvještaj UN-a.

Postoji i veliki rizik da će cijela generacija palestinske omladine ostati trajno traumatizirana, što bi moglo imati dugoročne posljedice.

Ovaj izvještaj, koji su pripremili akademici u saradnji s Agencijom UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), prvi je koji sveobuhvatno procjenjuje utjecaj rata na obrazovanje od njegovog početka u oktobru 2023. Također donosi nova svjedočanstva radnika na terenu i humanitarnih organizacija o razornim posljedicama za djecu, mlade i nastavnike.

Studija je zajednički poduhvat UNRWA-e, Univerziteta Cambridge i Centra za libanske studije i otkriva da su djeca u Gazi već izgubila 14 mjeseci obrazovanja od 2019. zbog pandemije Covida, ranijih izraelskih vojnih operacija i trenutnog rata.

Na osnovu ovih podataka, kao i globalnih podataka o oporavku obrazovnih sistema nakon pandemije, istraživači su napravili modele različitih scenarija za budućnost obrazovanja u Gazi.

Najoptimističniji scenarij, koji predviđa trenutni prekid vatre i brzu međunarodnu obnovu obrazovnog sistema, sugeriše da bi učenici mogli izgubiti dvije godine obrazovanja. Ako rat potraje do 2026, gubici bi mogli dostići pet godina.

Ova procjena ne uzima u obzir dodatne posljedice traume, gladi i prisilnog raseljavanja, koji dodatno pogoršavaju krizu obrazovanja u Gazi.

“Bez hitne i opsežne međunarodne podrške za obrazovanje, istraživači upozoravaju da bi moglo doći do ozbiljnog ugrožavanja ne samo usvajanja znanja učenika, već i njihove vjere u budućnost i koncept ljudskih prava. Iako je situacija kritična, obrazovanje je do sada bilo zanemareno u međunarodnim humanitarnim naporima, jer se ne smatra ‘spasonosnim'”, navodi se u izvještaju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo