26.09.2024 / 13:26 Svijet - EP

EU desničari predlažu da Musk dobije priznanje za rad na zaštiti slobode mišljenja

EU desničari predlažu da Musk dobije priznanje za rad na zaštiti slobode mišljenja
Foto: X
Zastupnički klubovi u Evropskom parlamentu predstavili su danas svoje kandidate za ovogodišnju nagradu Saharov, među kojima je i kandidat krajnje desnice Elon Musk, protiv kojeg Komisija vodi istragu zbog širenja dezinformacija i ilegalnog sadržaja na njegovoj platformi X.

Zastupnički klubovi imenovali su svoje kandidate, koji su danas predstavljeni na resornim odborima Evropskog parlamenta. Svaki predloženi kandidat mora imati potporu najmanje jednog zastupničkog kluba ili skupine od najmanje 40 zastupnika. Svaki zastupnik može podržati samo jednog kandidata.

Najviše priznanje EU za rad na područjima ljudskih prava i zaštite slobode mišljenja
Dva krajnje desna zastupnička kluba Domoljubi za Europu i Europa suverenih nacija predložili su američkog milijardera Muska, vlasnika društvene mreže X, za ovogodišnju nagradu Saharov, najviše priznanje Europske unije za rad na područjima ljudskih prava i zaštite slobode mišljenja.

Efvropska komisija je nedavno otvorila istragu o društvenoj mreži X zbog sumnji da ta platforma širi dezinformacije i objavljuje nelegalni sadržaj. Ishod te istrage mogao bi rezultirati astronomskom kaznom.

Najbogatiji čovjek na svijetu sve više koristi svoju platformu X za širenje vlastitih političkih stajališta. Na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u podržava Donalda Trumpa. Kritičari ga optužuju da se svojim objavama na X svrstao uz populističku desničarsku politiku.

Na kritike da omogućava širenje lažnih vijesti, Musk odgovora da je za apsolutnu slobodu govora.

Najveći zastupnički klub u Evropskom parlamentu, Evropske pučke stranke (EPP) predložio je čelnicu demokratskih snaga u Venezueli Mariju Corinu Machado.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) te liberalni klub Renew predlažu palestinski pokret "Žene sunca" i izraelski pokret "Žene za mir" i njihove suosnivačice Reem Hajajreh i Yael Admi. Riječ je o dva pacifistička i feministička pokreta koja se zalažu za mir na Bliskom istoku.

Politička skupina Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) predlaže Edmunda Gonzaleza Urrutuiu, kojeg je nedavno Evropski parlament proglasio za legitimnog i demokratski izabranog predsjednika Venezuele. Edmundo Gonzalez Urrutia takmičio se za predsjednika Venezuele, ali režim Nicolasa Madura ne priznaje njegovu pobjedu.

Zastupnici Zelenih predložili su dr. Gubada Ibadoghlua, borca protiv korupcije u Azerbajdžanu, kritičara gasne i naftne industrije i aktivista za ljudska prava i okoliš.

Zastupnički klub Ljevice predložio je grupu palestinskih novinara.

Nakon današnjeg predstavljanja kandidata, Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj EP-a na sastanku 17. oktobra izglasat će tri kandidata koji će ući u uži krug.

Odluku o dobitniku donijet će 24. oktobra Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta, tijela koje okuplja predsjednicu Parlamenta i šefove zastupničkih klubova. Svečanost dodjele nagrade održat će se 18. decembra tokom plenarne sjednice u Strasbourgu.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja pokrenuta je 1988. godine. Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja.

Njome se posebno promiču sloboda izražavanja, zaštita prava manjina, poštovanje međunarodnog prava, razvoj demokratije i primjena vladavine prava. Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukwege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo