26.09.2024 / 10:27 Svijet - Budimpešta

Imenovanje Varhelyija za komesara za zdravstvo bacilo svjetlo na teškoće u zdravstvenoj službi Mađarske

Imenovanje Varhelyija za komesara za zdravstvo bacilo svjetlo na teškoće u zdravstvenoj službi Mađarske
Foto: Agencije
Odluka Evropske unije da jednog Mađara imenuje za komesara za zdravstvo podigla je obrve u njegovoj zemlji, koja sama ima bolnice u ruševinama i nema ministra zdravlja.

Nominacija Olivera Varhelyija, saveznika mađarske nacionalističke vladajuće stranke, u zdravstveni portfelj u novoj izvršnoj komisiji bloka prošle sedmice bacila je oštro svjetlo na vlastiti zdravstveni sistem zemlje koji je mnogo kritikovan.

"Ako je cilj pomoći državama članicama Evropske unije idejama da unište zdravstveni sektor, da ga opljačkaju... onda je bila odlična ideja" nominovati Varhelyija, rekao je Zoltan Tarr, poslanik u Evropskom parlamentu iz mađarske opozicije za lokalne medije.

Mađarski javni zdravstveni sistem je pod lupom otkako je opozicioni lider Peter Magyar - bivši saveznik koji je postao kritičar premijera Viktora Orbana - ovog ljeta počeo obilaziti bolnice kako bi osudio njihove "žalosne" uslove.

Magyar optužuje Orbana da "sistematski nedovoljno finansira i demontira javno zdravstvo" tako što se riješio ministarstva zdravlja kako bi uštedio novac ubrzo nakon što se vratio na vlast 2010. godine.

Mađarska je potrošila samo 4,4 posto svog BDP-a na zdravstvo 2022. godine, što je manji udio od bilo koje druge zemlje EU, pokazuju podaci Eurostata.

- Nažalost... uzastopne vlade nisu tretirale zdravlje kao prioritet - rekao je za AFP čelnik Udruženja bolnica u zemlji Gyorgy Velkey.

Istraživanja pokazuju da je kvalitet zdravstvene zaštite jedna od najvećih briga mađarske javnosti. Pritužbe pacijenata se šire na društvenim mrežama.

Od nedostatka osnovnih sanitarnih sredstava do pokvarenih objekata, lista pritužbi je duga gotovo kao i ozloglašene liste čekanja za specijalističku njegu.

U jednom postu na Facebooku prošlog meseca, otac se žalio zbog stanja u bolnici u kojoj je njegov sin, u tridesetim godinama, preminuo od tromboze.

- Nije bilo klima-uređaja na intenzivnoj. Nismo imali svjetla u kupatilu ispred intenzivne njege, a koristili smo telefon da bismo dobili malo svjetla. Nije bilo toaletne daske i vode - rekao je AFP-u Laszlo, koji je tražio da ne bude identificiran punim imenom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo