26.09.2024 / 06:11 Svijet - Luiz Inacio Lula da Silva

Brazilski predsjednik: Izrael čini genocid nad Palestincima

Brazilski predsjednik: Izrael čini genocid nad Palestincima
Luiz Inacio Lula da Silva
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva istakao je u srijedu ozbiljnost situacije na okupiranim palestinskim teritorijama i Libanu i pozvao zemlje koje imaju uticaj na Izrael da ga natjeraju da okonča "genocid" nad Palestincima.

Brazilski predsjednik je u odgovoru na pitanje Anadolu o situaciji u Libanu i mogućnosti embarga na oružje Izraelu kao rezultat njegovih akcija u regionu, napomenuo da je broj poginulih u Libanu nakon izraelskih napada "najveći broj poginulih od građanskog rata" koji se u toj zemlji vodio od 1975. do 1990. godine.

Oko 10.000 raseljenih

Podsjećajući da su žene i djeca među civilnim žrtvama u Libanu, da Silva je naveo da je oko 10.000 ljudi raseljeno.

Konstatujući sudski proces koji je u toku na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, da Silva je napomenuo da on nije postupio u skladu s odlukama Ujedinjenih nacija (UN) uprkos tome što je Savjet bezbjednosti UN-a usvojio rezoluciju o prekidu vatre.

Naglasio je posvećenost Brazila jačanju UN-a "kao alata koji ima snagu da donosi odluke i da se stvari dogode" i dodao: "Iskreno vjerujem da zemlje koje pružaju podršku premijeru Netanjahuu treba da ulože više napora da zaustave ovaj genocid."

Učiniti svijet boljim

Da Silva je osudio akcije izraelske vlade protiv Palestinaca.

- Apsolutno sam siguran da se većina naroda Izraela ne slaže s ovim genocidom - rekao je on, javlja Anadolu.

Rekao je da dok neke zemlje nastoje da učine svijet boljim, druge ubijaju ljude, navodeći da nema objašnjenja za to.

Pozivajući palestinsku grupu otpora Hamas da doprinese vraćanju "stvari u normalu" oslobađanjem talaca iz prekograničnog napada u oktobru prošle godine, pozvao je Izrael da oslobodi palestinske zatvorenike.

Dodao je da je nemoguće da čovječanstvo nastavi živjeti kao da je normalno ono što se dešava na mjestima poput Gaze, Sudana i okupirane Zapadne obale.

Naglasio je potrebu da UN igra važnu ulogu i podsjetio novinare da nemaju snage da stvori palestinsku državu, kao što su imale snagu da stvore državu Izrael.

Naglasio je važnost stvaranja države Palestine kako bi obje strane živjele u harmoniji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo