25.09.2024 / 22:00 Svijet - Švedska

U Norrkopingu napadnuta bosanska džamija, razbijeni prozori i napisane uvredljive poruke

Bosanska džamija u švedskom gradu Norrköpingu postala je meta napada, pri čemu su prozori polupani, a zidovi išarani uvredljivim porukama.

"Sa osjećajem duboke tuge i stida osuđujemo ovaj gnjusni napad na našu džamiju u Norrköpingu, gdje su razbijeni prozori i ispisane uvredljive poruke. Ovakvi događaji bude teške uspomene na period kada su mnogi naši članovi stigli u Švedsku kao izbjeglice tokom rata u Bosni i Hercegovini. Sloganima s kojima smo sada suočeni podsjećamo se na neonacističke parole koje su tada bile prisutne", navodi se u saopćenju koje su potpisali Upravni odbor Bosanskog islamskog sabora u Norrköpingu, Bosansko islamsko društvo u Švedskoj te Haris Delić, član Međuvjerskog vijeća Švedske.

Oni ističu kako ovaj napad vide ne samo kao udar na njihovu zajednicu i bogomolju, već i na temeljne vrijednosti tolerancije, poštovanja i različitosti u švedskom društvu.

"Ovo je drugi ozbiljan zločin iz mržnje usmjeren protiv naše zajednice i njenih džamija u kratkom vremenskom periodu. Svjedočimo porastu islamofobije u društvu, zbog čega apelujemo na vladu da poduzme konkretnije mjere za zaštitu vjerskih sloboda. U vremenu rastuće polarizacije i sve češćih incidenata poput ovog, očekujemo odlučniji angažman vlasti u suradnji s vjerskim zajednicama na polju sigurnosti", poručuju u saopćenju.

Također, naglašavaju kako ih ovaj čin mržnje neće obeshrabriti niti slomiti.

"Naprotiv, ojačani smo u našoj namjeri da završimo gradnju džamije i ostanemo otvoreni za sve građane Norrköpinga. Iskreno se zahvaljujemo svima koji su nam u ovim teškim trenucima pružili podršku i pokazali solidarnost. Vaše riječi i djela podsjećaju nas da nismo sami u borbi protiv mržnje i netolerancije", zaključuje se u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo