25.09.2024 / 16:37 Zanimljivosti - Rijedak prizor

U Australiji ulovljena najjezivija riba, zovu je i 'ribom sudnjeg dana'

U Australiji ulovljena najjezivija riba, zovu je i 'ribom sudnjeg dana'
Foto: Facebook
Dvojica ribara u Australiji ulovila su oarfish, odnosno ribu veslo ili "ribu sudnjeg dana", kako je mnogi zovu. Ova divovska riba zaista je rijedak prizor, a opisuju je i kao najjeziviju ribu koja luta morima.

Ulovili su je prošle sedmice kad je skiper Curtis Peterson, iz kompanije Tiwi Islands Adventures, vodio čarter grupu u ribolov kod otoka Melville, a fotografija je objavljena na profilima kompanije te na stranici Fishing Australia TV.

Ok Fishing Gurus…name this crazy creature! Our skipper Curtis Peterson from Tiwi Islands Adventures has caught some...

Posted by Fishing Australia TV on Friday, September 20, 2024

"Prvi put sam čuo da je neko ulovio takvu ribu. Uglavnom ih pronađu kad već plutaju mrtve", rekao je za tamošnje medije ribički autor Alex Julius.

Dodao je i da ova riba nije neka poslastica, prenosi Index.

"Ima želatinast okus, nije baš pretjerano ukusna za jelo", dodao je.

Ovo je vrsta ribe iz reda koštunjača za koju se dugo vjerovalo da je izumrla prije oko 66 milina godina, zajedno s dinosaurima. Međutim, 1938. godine, otkriven je živ primjerak uz obalu Južne Afrike, što je izazvalo veliko iznenađenje u naučnoj zajednici. Ova riba predstavlja takozvani "živi fosil" jer se njena vrsta nije značajno mijenjala milionima godina.

Karakteristična je po svojim režnjastim perajama, koje podsjećaju na udove kopnenih životinja, što je čini posebno zanimljivom za naučnike u proučavanju evolucije. Za nju se veže prastara (i netačna) japanska legenda da "nagoviješta potres", zbog čega je dobila naziv "riba sudnjeg dana".

Naime, prema japanskoj mitologiji, ove ribe uzdižu se na površinu i "nasukavaju prije potresa", a vijest o tome da je riba uočena u plitkim vodama zabrinula je mještane. Strahove je dodatno povećala i činjenica da su se ribe počele izdizati na obalu dvije godine prije katastrofalnog potresa i tsunamija u Fukushimi, koji se dogodio 2011. godine.

Iako su naučnici opovrgnuli tu ideju te je dobro poznato da se potrese ne može predvidjeti, mit je i dalje prisutan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo