25.09.2024 / 14:01 Svijet - Pariz

Francuski ministar obećava nova imigracijska pravila nakon ubistva studentice

Francuski ministar obećava nova imigracijska pravila nakon ubistva studentice
Foto: FENA

Francuski konzervativni ministar unutarnjih poslova obećao je srijedu posljedice nakon što je Marokanac osumnjičen da je ubio 19-godišnju studenticu i ostavio njeno tijelo u pariškoj šumi uhapšen u Švicarskoj.

Izvor blizak slučaju, u razgovoru za AFP, identificirao je navodnog napadača kao 22-godišnjeg muškarca marokanske nacionalnosti. Tužioci su rekli da je osumnjičeni ranije osuđivan za silovanje i da je bio predmet naredbe da napusti Francusku.

Očekuje se da će ubistvo studenta dodatno podstaći političke tenzije u Francuskoj, gdje novopostavljena desničarska vlada planira suzbiti imigraciju.

- Ovo je odvratan zločin - rekao je ministar unutrašnjih poslova Bruno Retailleau.

Retailleau, koji je u ponedjeljak preuzeo dužnost od svog prethodnika Geralda Darmanina, obećao je jačanje zakona i reda, pooštravanje zakona o imigraciji i olakšanje deportacije stranaca osuđenih za zločine.

- Na nama je, kao javnim liderima, da odbijemo da prihvatimo neizbježno i da razvijemo svoj pravni arsenal, da zaštitimo Francuze - dodao je.

- Ako moramo mijenjati pravila, promijenimo ih - poručio je.

U subotu je tijelo studentice otkriveno u parku Bois de Boulogne u zapadnom Parizu, nedaleko od Univerziteta Paris-Dauphine koji je pohađala.

Vlasti su objavile samo ime žrtve, Philippine.

Državljanin Maroka uhapšen je u utorak u švicarskom kantonu Ženeva i identificiran je kao osumnjičeni za ubistvo počinjeno u Parizu, rekla je za AFP glasnogovornica švicarskog ministarstva pravde.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo