25.09.2024 / 08:21 BiH - Fotogalerija

Ova kućica na vodi ima sve potrebno za život i može sama prelaziti 50 km na dan

Plutajuće kućice i nisu neka novost, no kada se u jednu takvu sponje dizajnerski inerijer, održivi izvor energije i atraktivno pristanište u blizini svjetske metropole, onda se radi o zaista jedinstvenom primjerku.

Upravo takva je plutajuća kućica privezana na jezeru Stößensee u Berlinu. Vlasnica Marianne Friese, uz pomoć internacionalne tvrtke Crossboundaries sa sjedištem u Pekingu, gotovo dvije godine predano je radila na svakoj stavki projekta, prije no što je kućicu uspješno porinula.

S ukupnom duljinom od oko 15 metara i širinom od 4 metra, ova kućica, preinačena iz broda, nudi dovoljno prostora i za opušteni gradski život i za druženje s obitelji i prijateljima. Takva je multifunkcionalnost postignuta modularnim namještajem i pažljivim rasporedom čime svaka od prostorija može mijenjati svoju namjenu.

Održivost se prije svega očituje u solarnom pogonu motora koji ovu malu kućicu može jednostavno prevesti na drugi dio jezera, tako da osigura dovoljno energije za njezino samodostatno putovanje.

Velika je pažnja pridana i jarkim bojama u interijeru, koji je vrlo prilagodljiv i iznimno praktičan. Tu su, primjerice, potpuno skriveni krevet s funkcijom zatvaranja "kormila", koji ujedno skriva i više tehničke opreme samog broda, čime postiže "mirniji osjećaj doma". U istoj su liniji i stolić za kuhinjski dio te skriveni sklopivi radni stol u ormariću, što kućicu čini idealnom i za rad od kuće.

Brod je "pametan i samonapajan" zahvaljujući nizu inovativnih rješenja vezanih uz solarnu energiju, izvor grijanja, vodu i gospodarenje otpadom.

Tokom sunčanih dana, plutajuća kućica u potpunosti se oslanja na svoje solarne ploče, s prosječnim dometom od čak 50 kilometara dnevno.

Ugrađena je i peć na pelete, kojom se daljinski upravlja pomoću aplikacije, kako bi se zadovoljile potrebe za grijanjem s izvorom obnovljive energije. U budućnosti, u planu je dodati i sustav za pročišćavanje vode i jedinicu za biološku obradu otpadnih voda kako bi kućica mogla ići i na duže plovidbe.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo