24.09.2024 / 11:44 Svijet - Ukrajinski predsjednik

Zelenski u posjeti SAD-u: Bliži se kraj rata s Rusijom

Zelenski u posjeti SAD-u: Bliži se kraj rata s Rusijom
Foto: Vijesti.ba

Bliži smo kraju rata s Rusijom, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC News, dodajući da se ruski predsjednik Vladimir Putin "boji" zbog trenutnog upada Ukrajine u zapadnu Kursku regiju.

Zelenski boravi u SAD-u kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a, a kasnije tokom sedmice otputovat će u Washington kako bi u Bijeloj kući predstavio "plan pobjede".

Odlučne akcije Sjedinjenih Država sada bi mogle ubrzati kraj ruskog rata protiv Ukrajine iduće godine, rekao je u ponedjeljak predsjednik Ukrajine nakon što je za ABC News rekao da je njegova zemlja "bliže kraju rata".

- Sada, na kraju godine, imamo pravu priliku za jačanje saradnje između Ukrajine i Sjedinjenih Država - rekao je Zelenski u objavi na svojoj aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nakon sastanka s izaslanstvom američkog Kongresa.

U ponedjeljak je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, koji kaže da će okončati rat za nekoliko dana ako bude izabran, rekao (bez dokaza) da je Zelenski želio pobjedu demokrata u novembru.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo