24.09.2024 / 09:37 Muzika i Film - Kino na otvorenom

U petak u Sarajevu besplatna projekcija filma 'Casablanca'

U petak u Sarajevu besplatna projekcija filma 'Casablanca'
Foto: Ustupljena fotografija
U petak, 27. septembra 2024. godine Komisija za pitanja mladih zajedno sa JU "Centar kulture i mladih" Općine Centar organizira projekciju kultnog filma "Casablanca" na otvorenom.

Projekcija filma je zakazana sa početkom u 19:30 sati u parku Kemala Monteno, ispred Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina.

Film "Casablanca" predstavlja jedno od najvećih i najgledanijih svjetskih filmskih ostvarenja.

Casablanca je romantična drama Michaela Curtiza iz 1942. godine. Glavne uloge pripale su Humphreyju Bogartu, Ingrid Bergman i Paulu Henreidu, te su sporedne pripale Claudeu Rainsu, Conradu Veidtu, Sydneyju Greenstreetu i Peteru Lorreu.

Radnjom je smještena u marokanskom gradu pod višijskom kontrolom, Casablancu, tokom Drugog svjetskog rata, a fokusira se na sukob između, prema riječima jednog od junaka, ljubavi i vrline: on mora odabrati između ljubavi za ženu i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu vođi Pokreta otpora da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

Organizatori događaja uputili su molbu posjetiocima da stignu 15 minuta prije projekcije filma. Stolice/ležaljke će biti obezbijeđene na pomenutoj lokaciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo