24.09.2024 / 09:14 Svijet - U New Yorku

Danas generalna debata Generalne skupštine UN-a

Danas generalna debata Generalne skupštine UN-a
Foto: UN

U New Yorku danas počinje generalna debata 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN), na kojoj će se okupiti više od 140 svjetskih lidera i predstavnika država.

Generalna debata počinje danas u devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu. Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a potom se, prema ustaljenom redosljedu, prvi obraća predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, a treći predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Učesnicima će se obratiti i predsjednici Srbije, Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je dio zasjedanja Generalne skupštine UN-a i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Najavljeno je da će tema ove godine biti zajedničko djelovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može iznijeti temu koju smatra posebno važnom, prenosi Tanjug.

Sjednica Generalne skupštine UN-a smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svijetu, a ove godine se održava u sjenci sve većih kriza, sukoba i ratova širom svijeta.

Među temama ovogodišnje debate svakako će se biti ratovi u Gazi, Sudanu, kao i sve veća mogućnost eskalacije rata na Bliskom istoku, a mnogi svjetski lideri govorit će i o sukobu u Ukrajini.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas trebao bi govoriti u četvrtak ujutru, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak popodne.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najavljeno je za srijedu, 25. septembar, dok će stavove Rusije iznijeti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u subotu, 28. septembra.

Za lidere malih otočkih zemalja i drugih koje su pogođene klimatskim promjenama tema će biti i borba protiv globalnog zagrijavanja. Za izlaganje svakog učesnika generalne debate predviđeno je 15 minuta.

Generalna debata trajat će do ponedjeljka, 30. septembra.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo