24.09.2024 / 08:35 Obrazovanje - Brčko

Privrednici stipendiraju studente podstičući društvenu odgovornost

Privrednici iz Brčkog u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su društvenu odgovornost stipendirajući studente iz lokalne zajednice. Ova inicijativa počela je u Kafeteriji Brčko, koja je prva objavila svoju odluku o stipendiraju učenika.

Kafeterija je potpisala ugovore sa Milom Đokić i Viktorom Cvjetinovićem, kojima će narednih 12 mjeseci uplaćivati po 200 KM mjesečno, uz želju da studenti ostvare dobre rezultate i jednog dana doprinesu svojoj zajednici.

Nedugo zatim, njihovim primjerom povela se i brčanska pekara Ilićka 01 koja je odlučila stipendiju dodijeliti Maji Vuković, koja će također primati 200 KM mjesečno u narednih 12 mjeseci. Iz ove pekare ističu važnost ovakvih inicijativa i pozivaju druge privrednike da se uključe i pomognu mladima u nastavku školovanja.

Ovaj talas dobrih djela nastavio se kada je kompanija MSG Consulting odlučila stipendiju dodijeliti Anđeli Božić, studentici treće godine medicine u Novom Sadu. Direktor kompanije Miodrag Marković naglasio je važnost ulaganja u obrazovanje mladih kao sigurnu investiciju u budućnost, nadajući se da će ovakvih primjera biti sve više u Brčkom.

Ove tri firme postavile su novi standard društvene odgovornosti u lokalnoj zajednici, inspirirajući druge da slijede njihov primjer i podrže mlade talente na putu ka obrazovanju.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo