23.09.2024 / 10:22 VIJESTI.BA PODCAST - Kandidat za načelnika

Selimbegović: Iza nas je izgubljen mandat, Efendić treba da se brine

Selimbegović: Iza nas je izgubljen mandat, Efendić treba da se brine
Foto: Vijesti.ba

Mirza Selimbegović već je tri mandata u Općinskom vijeću sarajevske Općine Novi Grad, a trenutno je predsjedavajući ovog zakonodavnog tijela.

Na izborima u oktobru kandidat je za načelnika Novog Grada, uz podršku stranaka Trojke i još nekih, na megdan će aktuelnom načelniku Semiru Efendiću.

“Problemi u Novom Gradu su na sve strane, a aktuelni načelnik je fokusiran na neke druge stvari, a ne na Općinu. Niti jedan projekt nemamo završen u ovom mandatu, osim onih koje radi Kanton Sarajevo”, kaže Selimbegović.

Navodi da Novi Grad kao najmnogoljudnija općina zahtijeva posvećenost ne samo jedno radno vrijeme, već nekoliko radnih vremena i kvalitetan tim.

“Niz je projekata koje smo izglasali kao OV, ali smo uvidjeli da bez obzira na većinu, prohodnost, nismo u mogućnosti da do kraja implementiramo stvari. Masa je stavki koje su realizacije – nula, poput parkinga. Tu smo uvidjeli da trebamo imati poziciju načelnika”, kaže Selimbegović.

On navodi da u smislu saobraćajne infrastrukture građane Novog Grada najviše “boli” Južna longitudinala.

“Pored Željinog stadiona imate trasu sa četiri trake u novom Sarajevu, i onda kada prođete kružni tok kod pekare AS, dočeka vas usko grlo, štop svjetla, gužve, e to vam je znak da dolazite u Novi Grad”, kaže Selimbegović i najavljuje ubrzanje ovog projekta kako ljudi ne bi gubili sate u saobraćajnim gužvama.

On kaže da Efendić svaki projekt priskrbi sebi, iako je projekt osmišljen i novac osiguran u OV, poput rasvjete.

- Neka se slika nije problem, to treba našim građanima i on je taj koji rukovodi, ali ne možemo čekati stvari, da imamo zastoj i da to sve kako ide. Deveta transverzala je trajala predugo, 12 godina čekamo. Promjena trase na Devetoj transverzali, to vam je primjer, slika govori više od hiljadu riječi, postoje dokumenti koji pokazuju kako je nekad bilo planirano i kako je u dva pravca ta saobraćajnica “motala”, pa je dovedena pod školu, radi nekih privatnih interesa i bespravno izgrađenih objekata. Ni to nije riješila Općina pa je morao KS, kaže Selimbegović.

On najavljuje, zajedno sa KS, realizaciju projekta tramvajske pruge do Dobrinje.

- To je ogromna potreba Dobrinje kao jednog ogromnog naselja, jednog grada u gradu. Kažu to je populistički, to su govorili i za prugu prema Hrasnici pa vidimo radove, kaže Selimbegović.

Novi Grad je u ovom mandatu izgubio prvo mjesto po fiskalnom prometu, koje je zauzela Ilidža.

- Novi Grad je u padu ne samo u tom segment. Velike kompanije odlaze iz Novog Grada upravo na Ilidžu, nemamo industrijsku zonu, a imamo prostor, kaže Selimbegović.

Slimbegović navodi da je najveći broj nezaposlenih u Novom Gradu, odnosno da je pola nezaposlenih u KS upravo u Novom Gradu te nudi rješenja u smislu podrške novih biznisa, pogotovo mladih ljudi.

- Novi Grad je jedina općina koja nije u registru kojeg vodi Ured za borbu protiv korupcije. Mi nemamo ni registar uposlenih, javnih izdvajanja Općine pa ne možemo građanima dati na uvid gdje se troši njihov novac. Možda smo jedina Općina u KS, uz Trnovo, ali eto vidimo u kojem pravcu je otišla Općina Trnovo, ja se nadam da neće i Novi Grad, kaže Selimbegović.

Za svog protukandidata je rekao da treba da se zabrine jer u prethodnom mandate nije urađeno ništa te da se na staroj slavi ne može živjeti.

- Bilo bi čudo da nije uradio ništa u 12 godina, zadnji mandat se projekti rade samo zahvaljujući dijelu koji radi Kanton Sarajevo. Građani su već na prošlim izborima glasali protiv Efendića, kaže Selimbegović.

Selimbegović govori i o rješenjima pitanja parkinga, koncertne dvorane, čistoći u Općini, reciklaži, problemima sa porezima na nekretnine…


(Vijesti.ba)

Izdvajamo