21.09.2024 / 23:50 Svijet - Bijela kuća

Biden na sastanku s liderima Japana, Australije i Indije

Biden na sastanku s liderima Japana, Australije i Indije
Foto: Agencije
Američki predsjednik Joe Biden primio je danas lidere Japana, Australije i Indije u svom domu u Wilmingtonu, u Delawareu, kako bi razgovarali o pitanjima vezanim ponajprije uz Kinu.

Američki predsjednik, koji u januaru 2025. napušta Bijelu kuću, sastao se s indijskim premijerom Narendrom Modijem i japanskim kolegom Fumiom Kishidom nakon što je ranije primio šefa australske vlade Anthonyja Albanesea.

Iako mediji nisu imali pristup tim sastancima, Bijela kuća je saopćenjem podijelila teme o kojima se razgovaralo, prije svega o Kini. Po saopćenjima, Joe Biden je razgovarao s liderima Australije i Japana o "njihovoj zajedničkoj zabrinutosti zbog kineskog autoritarnog i destabilizirajućeg ponašanja, uključujući u Južnom kineskom moru", prenosi Hina.

Lideri su također izrazili podršku "održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu", što se odnosi na napetosti koje potresaju otok koji Kina smatra sastavnim dijelom svog teritorija.

Bijela kuća nije zasad objavila saopćenje o sastanku Bidena i Modija. Nakon što ih je jednog po jednog primio u svome domu, Biden organizuje i zajednički radni sastanak četvorke, tzv. Quada.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo