21.09.2024 / 23:10 Svijet - Totalna eskalacija

Izrael ponovo napao Liban

Izrael ponovo napao Liban
Foto: X
Izraelska vojska saopćila je da je započela novi talas napada na ciljeve Hezbolaha u Libanu, te da očekuje i nove napade na svoju teritoriju.

Izraelska vojska (IDF) saopćila je da izvodi novi talas napada na ciljeve Hezbolaha u Libanu, nakon što je otkrila da Hezbolah ima plan napada na Izrael prenosi CNN.

IDF nije dala detalje o razmjerama napada niti o tačnoj lokaciji.


Portparol izraelskih odbrambenih snaga, Daniel Hagari, rekao je da desetine izraelskih borbenih aviona gađaju lansere za koje vojska tvrdi da su bili korišćeni u napadu.

S druge strane, Hagari je naglasio da je moguće da će „u kratkom vremenskom periodu“ na Izrael biti ispaljene rakete, te dodao da je potrebno da se građani izraela pridržavaju smjernica za hitne slučajeve.

Prema libanskoj državnoj Nacionalnoj novinskoj agenciji, izraelski ratni avioni izveli su više od 50 vazdušnih napada na pogranične gradove u južnom Libanu.

Tenzije između Izraela i Hezbolaha pojačale su se posljednjih dana tokom eskalacije prekograničnog sukoba od početka smrtonosne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno skoro 41.400 ljudi, uglavnom žena i djece.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo