21.09.2024 / 11:04 Svijet - Minhen

U Njemačkoj počinje Oktoberfest, policija na oprezu kao nikad

U Njemačkoj počinje Oktoberfest, policija na oprezu kao nikad
U Minhenu danas počinje Oktoberfest, koji će trajati do 6. oktobra, a bezbjednosne mere su izuzetno jake, s obzirom na visok nivo opasnosti od terorizma.

Poslije nedavnog napada na festivalu u zapadnom gradu Solingenu, u kojem su ubijene tri osobe, pitanje bezbednosti je ponovo u fokusu, a organi bezbjednosti su izuzetno oprezni i svaka dojava se pomno istražuje, prenosi danas Tagesšpigel.

List navodi da se na Oktoberfestu primjenjuje sofisticirani bezbjednosni koncept - kontrole na ulazima, zabrana velikih torbi, noževa i staklenih flaša, prisustvo velikog broja policijaca i betonske saksije za sprečavanje napada automobilima.

Prvi put će oko 40 ručnih detektora metala biti korišćeno nasumično tokom inspekcija, najavio je direktor popularnog festivala Klemens Baumgertner.

Kako je naveo, na dužnosti će biti oko 600 policajaca i nekoliko hiljada redara.

Gradonačelnik Diter Rajter izjavio je da su nadležne službe uradile sve što su mogle da osiguraju bezbjednost posjetilaca.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Bavarske Joahima Hermana, nema konkretnih znakova opasnosti, ali nivo opšte prijetnje od islamističkog terorizma je visok.

Kada je riječ o cijeni piva na ovogodišnjem Oktoberfestu, ona se kreće od 13.60 do 15.30 eura, zbog čega pojedini posjetioci negoduju, navodi Tagespigel.

Na Oktoberfestu se do 6. oktobra očekuju milioni posjetilaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo