19.09.2024 / 14:43 Politika - Brisel

Von der Leyen primila lidere zemalja Zapadnog Balkana

Von der Leyen primila lidere zemalja Zapadnog Balkana
Foto: X

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen primila je danas lidere svih šest partnerskih zemalja iz regiona Zapadnog Balkana i, kako je na objavila na X-u, tih svih šest zemalja pripadaju Evropi.

- To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim našim Planom rasta od šest milijardi eura za region - navela je na postu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto objavila je, također na X-u, da je danas imala radni ručak s predsjednicom EK Von der leyen i liderima zemalja regiona.

- Mnogo važnih tema, prije svega o važnosti Plana rasta i nastavku dinamike u narednom periodu - navela je Krišto.

Uz aktuelne teme ključni segmenti radnog susreta odnosili su se na Plan rasta i nastavak dinamike njegove implementacije.

Predsjedavajuća Krišto upoznala je predsjednicu Von der Leyen o upućenoj informaciji prema Evropskoj komisiji o nivou usaglašenosti Reformske agende, gdje dvije preostale mjere ostaju obaveza za Bosnu i Hercegovinu.

Krišto je obavijestila i o pripremama domaćinstva za sljedeći summit WB6, predviđen koncem ove jeseni.

Međutim, Slobodna Evropa je danas javila da dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterije da bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju.

Prema ovim izvorima Bosna i Hercegovina je poslala nepotpun dokument koji ne odražava sve preporuke Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je propustila rok da blagovremeno pošalje reformsku agendu koja je neophodna za dobijanje finansijskih sredstava iz Plana rasta za region, javila je Slobodna Evropa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo