19.09.2024 / 13:32 Svijet - Lionel Rodriguez

Jedan od optuženih za masovno silovanje Francuskinje: Žao mi je

Jedan od optuženih za masovno silovanje Francuskinje: Žao mi je
Foto: X
Jedan od 50 muškaraca optuženih za silovanje Francuskinje Gisele Pélicot u slučaju masovnog silovanja rekao joj je na sudu danas da mu je žao zbog onog što je učinio.

Lionel Rodriguez jedan je od malog broja optuženih koji su priznali da su silovali Pélicot, koju su zlostavljali desetine stranaca tokom gotovo decenije, dok je bila u nesvijesti zbog droga koje joj je njen suprug Dominique dao bez njenog znanja.

Dominique Pélicot, koji je pozivao nepoznate muškarce na internetu u porodičnu kuću da siluju njegovu ženu, priznao je svoje zločine na sudu u ponedjeljak, prenosi HINA.

"Ja sam silovatelj, baš kao i ostali (optuženi) u ovoj sobi", rekao je.

Rodriguez, 44-godišnjak i otac troje djece, u četvrtak se ispričao 72-godišnjoj žrtvi.

"Žao mi je, ne mogu zamisliti noćnu moru koju ste proživjeli... A ja sam dio toga. Znam da moje isprike neće promijeniti ono što se dogodilo, ali htio sam vam to reći", rekao je.

Slučaj je izazvao proteste širom Francuske u znak podrške Gisele Pélicot, koja je tražila da se suđenje ne održava iza zatvorenih vrata kako bi se razotkrilo zlostavljanje.

Činjenica da su desetine naizgled običnih muškaraca, trenutno u dobi od 26 do 74 godine, iz svih društvenih slojeva, mogli silovati onesviještenu ženu, privukla je svjetsku pažnju i pretvorila suđenje u simbol raširenosti seksualnog nasilja.

Rodriguez je tokom istrage priznao da je silovao Gisele Pélicot. Na sudu je danas ponovio da ju nije namjeravao silovati, ali shvaća da jest.

"Da sam znao da nije svjesna, ne bih to napravio. Nisam razgovarao s njom pa nisam mogao dobiti njen pristanak. Osjećam se krivim za ono što sam učinio", rekao je.

Rodriguez je također pokušao prebaciti dio krivnice na Dominiquea Pélicota, rekavši sudu da je učinio ono što mu je muž rekao da učini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo