18.09.2024 / 17:10 Svijet - Newsweek

Ruska flota bježi iz glavne baze zbog zapadnjačke raketne prijetnje

Ruska flota bježi iz glavne baze zbog zapadnjačke raketne prijetnje
Foto: AP

Američki časopis Newsweek izvijestio je, pozivajući se na izvještaje, da je ruska Crnomorska flota navodno evakuirala glavnu pomorsku bazu u ruskoj luci Novorosijsk, nekoliko dana nakon što su ukrajinske bespilotne letjelice gađale grad koji se nalazi na jugozapadu Rusije.

Newsweek navodi da do evakuacije dolazi u trenutku kada se čini da je Ukrajina blizu dobivanja dopuštenja od Sjedinjenih Američkih Država i Britanije za pokretanje napada raketama dugog dometa duboko na teritoriju Rusije.

Dodaje da je Rusija bila prisiljena premjestiti mnoge svoje ratne brodove dalje od Krimskog poluotoka kao rezultat stalnih ukrajinskih napada na njene brodove, dok Kijev nastoji napraviti preokret i prisiliti Moskvu da odustane od aneksije poluotoka iz 2014. godine.

Obalni grad Novorosijsk, koji izlazi na Crno more, predstavlja ključno čvorište ruske vojne logistike.

Prošle sedmice su se pojavili izvještaji da bi Ukrajini uskoro moglo biti dopušteno da koristi zapadno oružje za napad na rusku teritoriju.

Prema Newsweeku, Kijev je dugo tražio od svojih zapadnih saveznika da mu dopuste da napadne ciljeve duboko unutar teritorije Rusiji koristeći oružje poput ATACMS-a, balističke projektile koji se lansiraju sa zemlje i britanske krstareće rakete Storm Shadow.

Zahtjevi Ukrajine da dobije ove projektile odbijani su dosada zbog straha od eskalacije sukoba koji je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo u februaru 2022. godine.

Nije jasno u kom pravcu su krenuli ruski brodovi. Newsweek kaže da je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane za komentar putem e-pošte, ali da nije dobio odgovor.

Časopis je citirao MT Andersona, obavještajnog analitičara OSINT-a (Open Source Intelligence), koji je rekao da su se brodovi Crnomorske flote “možda raspršili južnije niz obalu nakon Gelendzhika” u Krasnodarsku regiju na Sjevernom Kavkazu.

Bespilotne letjelice ukrajinske mornarice gađale su grad Novorosijsk 5. septembra. Rusko Ministarstvo odbrane je tada saopćilo da je njegova vojska uništila dvije mornaričke bespilotne letjelice “u sjeveroistočnom dijelu Crnog mora”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo