18.09.2024 / 16:31 Svijet - Davidova praćka

Predsjednik Finske brani nabavku izraelskog oružja usprkos ratu u Gazi

Predsjednik Finske brani nabavku izraelskog oružja usprkos ratu u Gazi
Foto: X

Predsjednik Finske Alexander Stubb brani odluku svoje zemlje da kupi oružje od Izraela uprkos ratu u Gazi, rekavši da to nije povezano s nespremnošću Finske da trenutno prizna nezavisnu palestinsku državu.

Finska nabavlja "Davidovu praćku", izraelski raketni odbrambeni sistem visokog dometa. Helsinki smatra da je ovaj sistem visoki prioritet za vlastitu odbranu zbog stalnih raketnih napada Rusije na civilne i vojne ciljeve u Ukrajini.

Stubb, koji je stupio na dužnost u martu, definisao je svoj i novi vanjskopolitički stav Finske kao "realizam zasnovan na vrijednostima", koji, kako je rekao, znači "postizanje stvari u svijetu kakav jeste", umjesto da se promovira "samo svijet kakav ja želim da vidim".

U intervjuu za Reuters, Stubb je rekao da trenutno nije pravo vrijeme za priznavanje palestinske države, iako su to učinile nordijske susjedne zemlje Švedska, Island i, najnovije, Norveška.

"U slučaju Izraela i Palestine, realizam zasnovan na vrijednostima je prisutan u našem razmišljanju o priznanju Palestine, u smislu da želimo da to priznanje, ne ako, nego kada se dogodi, ima uticaj prema rješenju s dvije države i mirnom rješenju", rekao je.

Prošlog mjeseca, Stubb je finskim diplomatama rekao da je priznavanje palestinske države od strane Finske "pitanje vremena" te da će pravi trenutak biti strateški odabran kako bi se promovirao mir na Bliskom istoku.

On je rekao da ta odluka "nema veze" s ugovorom o oružju s Izraelom.

"U tom slučaju gledam samo na realizam, odnosno na činjenicu da su nam to oružje potrebne. Dakle, to je trenutak kada razmišljam o finskoj sigurnosti."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo