18.09.2024 / 20:00 Svijet - Vojno-sigurnosni analitičar

Džebić za Vijesti: Izrael razotkrio mrežu Hezbollaha, eksplozivi u pagerima otkrili slabost

Džebić za Vijesti: Izrael razotkrio mrežu Hezbollaha, eksplozivi u pagerima otkrili slabost

Nakon jučerašnjeg napada u u južnom Bejrutu i nekoliko drugih područja Libana kada su eksplodirali pagere koje je koristio Hezbolah, bilanas žrtava je devet poginulih i 2.750 ranjenih osoba.

Ovaj nesvakidašnji napad na libanonsku miliciju Hezbollah je šokirao svijet, U početku su u opticaju bile mnogobrojne teorije o načinu na koji je izveden ovaj napad. Međutim danas je već postalo jasno da je u pagere prethodno podmetnut eksploziv.

Hezbollah je još prošle godine počeo sumnjati da Izrael prati njihove telefone te je od februara ove godine borcima zabranjeno korištenje telefona u vrijeme izvođenja operacija.

Visoki oficiri Hezbollaha također su izbjegavali nositi telefone na sastanke, a Hassan Nasrallah je upozorio da su telefoni opasniji od izraelskih špijuna.

Na jednom od sastanaka vrha Hezbolah je odlučeno da se vrate na staru tehnologiju korištenja pagere, a što se jučer pokazalo fatalnom odlukom.

Libanonski sigurnosni izvori smatraju da je izraelska obavještajna služba umetnula eksplozivne sastojke u dojavljivače tokom njihove proizvodnje, mjesecima prije nego što ih je uvezao Hezbollah.

Kako je za Vijesti.ba pojašnjava vojno-sigurnosni analitičar Dean Džebić jučerašnja dešavanja u Libanu i Siriji pokazuju jedan strateški zaokret Izraela.

”Ukoliko prihvatimo tezu da je Izrael uspio da ubaci veći kontingent pejdžera u strukturu Hezbolaha, te da nekoliko mjeseci u istima ima integrisan eksploziv, onda sadašnja upotreba znači da je Izrael došao dosegao određenu crvenu liniju konvencionalnih sposobnosti”, katao je on.

Džebić naglašava da je rat Hezbolaha i Izraela se na svim svjetskim vojnim učilištima izučava kao nulta i kulminacijska tačka historije asimetričnog ratovanja.

“U tom ratu Hezbolah kao nedržavni akter od 1982. godine uporno preživljava. Međutim, moć asimetričnog protivnika kojem se suprotstavlja protivnik koji je konevnecionalno nadmoćan, ima dominaciju sve dok konvencionalno snažniji akter ne počne pribjegavati asimetričnim mjerama i protivmjerama”, kazao je on za Vijesti.ba.

Dodao je kako je očito da se to desilo jučer kada je Izrael odlučio posegnuti za asimetričnim metodama rata koje imaju čak više psihološku nego li borbenu vrijednost.

“Pored brojnih povreda i ranjavanja, asimetrična sredstva imaju cilj unošenja nemira i urušavanja strukture rukovođenja i komandovanja što će se za Hezbolah ogledati u internoj istrazi u kojoj će bez sumnji biti konsekvenci. Također ono što je zanimljivo jeste disperzija odnosno mapiranje aktiviranih eksploziva koji oslikavaju mrežu Hezbolaha i IRGC u regiji, čime je Izrael dodatno dobio kvantifikaciju strukture Hezbolaha i IRGC u Siriji”, istaknuo je on.

Džebić zaključuje da je na neki način Izrael ponovo nakon napada Stuxnetom potvrdio svoju superiornost u sferi nekinetičkog ratovanja.

“Sa druge strane sam napad na pejdžere kao sredstvo horizontalno-vertikalne komunikacije u strukturi Hezbolaha treba gledati kao udar u „živčani sistem“ tog pokreta. Od mogućnosti prikrivene i kriptovane komunikacije ovisi funkcioniranje ovog pokreta što će u narednom periodu imati cijeli niz konsekvenci”, zaključio je on.

Prema novim podacima portal Axiosu ova akcija Izraela zapravo nije izvedena po prvotnom planu.

Naime, izraelski i američki izvori rekli su da su eksplozije pagere, koji su navodno nabavljeni prije nekoliko mjeseci, planirane kao početni korak u sveobuhvatnoj ofenzivi protiv Hezbollaha.

Ipak, posljednjih dana u Izraelu se pojavila zabrinutost da je Hezbollah možda postao svjestan da postoji neki plan i da bi mogli otkriti njihovu tajnu operaciju pa su dojavljivače ranije detonirali.

"Bio je to trenutak iskoristi ili izgubi (use it or lose it moment)", rekao je američki zvaničnik za Axios, govoreći o obrazloženju koje je Izrael dao SAD-u o tajmingu napada.

A. D.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo