18.09.2024 / 13:44 Svijet - Jaki vjetrovi

Smrtonosni požari u Portugalu izazvali nove evakuacije

Smrtonosni požari u Portugalu izazvali nove evakuacije
Foto: Agencije
Smrtonosni šumski požari koji bijesne u Portugalu prisilili su još ljudi da evakuiraju svoje domove dok su se ekipe borile s desecima požara u srijedu na sjeveru zemlje.

Zagušljiva vrućina i jaki vjetrovi potaknuli su bujicu šumskih požara širom sjevera i centra zemlje u kojima je od vikenda poginulo sedam ljudi.

Vlasti za civilnu zaštitu naveli su u srijedu na svojoj web stranici 42 aktivna požara i rekli da su mobilizirali oko 3.900 vatrogasaca i više od 1.000 vozila.

U općini Gondomar, nedaleko od Porta, vlasti su provele nove evakuacije u utorak navečer.

Vatrogasci koji se bore s požarima u Arouci u teško pogođenoj regiji Aveiro rekli su lokalnim medijima da je tamošnja situacija "nekontrolisana".

Oko 20.000 hektara vegetacije izgorjelo je u regiji, južno od Porta, od ponedjeljka, prema podacima Evropskog informacijskog sistema za šumske požare (Effis).

Ukupno 15 odvojenih požara prešlo je prag od 1.000 hektara otkako su požari izbili tokom vikenda, također su pokazali podaci Effisa.

Vlasti u Aveiru saopćile su u utorak navečer da su vatrogasci na rubu da stave pod kontrolu jednu grupu požara koji su se proširili na perimetru od 100 kilometara.

Trojica vatrogasaca poginula su u utorak kada je njihovo vozilo zahvatila vatra, saopćile su službe civilne zaštite, čime se broj u požaru povećao na sedam, a oko 50 je povrijeđeno.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo