18.09.2024 / 08:14 Svijet - Mađarska opozicija

Várhelyijev "ponižavajući" portfelj odražava Orbanovu marginalizaciju u EU

Várhelyijev "ponižavajući" portfelj odražava Orbanovu marginalizaciju u EU
Foto: Arhiv
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nominirala je u utorak Olivera Várhelyija za povjerenika za zdravlje i dobrobit životinja, potez koji mađarska opozicija smatra ponižavajućim i znakom sve veće marginalizacije Mađarske, prenosi Euractiv.

Dok je von der Leyen predstavljala svoj popis za novu (i svoju drugu) Evropsku komisiju, najavila je da će povjerenik za proširenje u njezinom prethodnom mandatu, Mađar Olivér Várhelyi, sada preuzeti portfelj zdravlja i dobrobiti životinja.

Objava je pozdravljena prigušenim smijehom s nekoliko mjesta u prostoriji za novinare, saopćio je Euractivov partner Telex.

To je vjerovatno zbog činjenice da je zdravstvo uglavnom u nadležnosti država članica, što ga čini relativno slabim portfeljem, iako je Evropska komisija pokrenula nekoliko inicijativa u tom području tokom pandemije COVID-19.

Ako zastupnici EU-a daju zeleno svjetlo nakon predstojećih saslušanja zastupnika u Evropskom parlamentu, Várhelyi će biti odgovoran za izgradnju "Evropske zdravstvene unije" i nastavak rada na raku i preventivnoj zdravstvenoj skrbi, rekla je von der Leyen, najavljujući raspodjelu portfelja.

U Mađarskoj je opozicija iskoristila tu objavu kako bi udarila na dugo vladajućeg premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz.

- Ovdje su Orbán i njegova stranka vodili Mađarsku. Nula utjecaja, podsmijeh - objavio je na Facebooku europarlamentarac opozicionee KD (S&D) Csaba Molnár.

- Mađarski povjerenik će dobiti mjesto koje je najmanje važno. Takvo mjesto prije nije ni postojalo, ono se stvara posebno u svrhu ponižavanja Orbana - dodao je.

Čovjek mađarskog premijera Viktora Orbána u Evropskoj komisiji bit će "podređeni rumunskog povjerenika", dodao je Molnár, nazvavši nominaciju "indikacijom Orbánova mjesta u Evropi".

Međutim, Mađarska je vlada pohvalila Várhelyijev rad.

Upravo zahvaljujući Várhelyijevom “uspjehu ovaj (njegov prethodni) jedan je od najpopularnijih portfelja danas. Činjenica da će područje koje je nadgledao preuzeti tri povjerenika u novoj Komisiji pokazatelj je njegove radne etike”, napisao je na Facebooku mađarski ministar za EU poslove János Bóka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo